Prioriteti

SDA Sarajevo: Fortinoj vladi važnija kapela Gavrila Principa od Memorijalnog centra Žuč

Objavljeno: 26.06.2019. u 12:38

Pozivaju Vladu KS da objasni građanima zašto je odbila pružiti finansijsku podršku za Memorijalni centar Žuč

Edin Forto

Želimo informisati javnost da je Vlada KS odbila amandman Kluba zastupnika SDA, kojim smo tražili da budu osigurana sredstva u iznosu od milion KM, u budžetu za ovu godinu, za projekat "Opsada Sarajeva '92-95 – Memorijalni centar Žuč", saopćili su iz SDA Sarajevo.

-Iako je ovaj projekat, koji treba da realizira Fond Memorijala, već dogovoren između Općine Novi Grad i Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS, Vlada KS je bez ikakvog obrazloženja ili argumenta odbila ovaj amandman, dajući jasno do znanja da im Memorijalni centar Žuč nije u prioritetima - navode iz SDA Sarajevo.

Pozivaju Vladu KS da objasni građanima zašto je odbila pružiti finansijsku podršku za Memorijalni centar Žuč, koji je od najvećeg značaja za zaštitu sjećanja na vrijednosti odbrambeno-oslobodilačkog rata.

-Podsjećamo da je Vlada KS uložila ogromne napore u promociji projekta obnove kapele za Gavrila Principa kao simbola velikosrpske ideologije, a sada je bez obrazloženja odbila podršku projektu, s ciljem čuvanja sjećanja na Safeta Zajku i heroje Armije BiH koji su odbranili Sarajevo od napada velikosrpskog agresora - saopćeno je.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije