open-navfaktor-logo
search
Rade i na pruzi
SDA Sarajevo: Firmi "Bosman" uplaćeno 242.000 KM, a građani još čekaju isplatu naknada za štetu od poplava
Ni sedam mjeseci nakon poplava građani Kantona Sarajevo u naseljima koja su bila pogođena višemilionskom materijalnom štetom, nisu dobili sredstva za naknadu, iako su općine Vladi KS još prije tri mjeseca dostavile svu potrebnu dokumentaciju za isplatu. Ali je zato iznos od 242.000 KM, bez tendera i javnog poziva isplaćen firmi "Bosman", saopćila je Kantonalna organizacija SDA Sarajevo.
07.06.2022. u 11:06
get url
text

- Građani općina koje su najteže pogođene prošlogodišnjim poplavama iščekuju naknadu štete i s pravom se pitaju postoji li dokument o praćenju izvođenja radova na sanaciji terena, upotrebi mehanizacije i broju radnih sati, pa je naknada firmi "Bosman" isplaćena ekspresno brzo? - saopćili su.

Vlada KS tokom prošle godine, kako dodaju, nije usvojila plan utroška namjenskih sredstava sve dok se nisu dogodile novembarske poplave.

- Kašnjenje s usvajanjem plana uzrokovalo je neprovođenje preventivnih mjera zaštite i spašavanja, a nedostatak namjenskih sredstava usporio je reakciju općinskih službi civilne zaštite. Vladi KS i njenom tadašnjem komandantu Štaba civilne zaštite ministru Enveru Hadžiahmetoviću nije bilo dovoljno to što su lošom reakcijom direktno doprinijeli razmjeru katastrofalnih šteta, već kašnjenjem isplata mjesecima poslije poplava, oni produžuju agoniju građana u pogođenim općinama - saopćili su iz SDA Sarajevo i dodali:

- Potvrda informacije o urednoj isplati firme "Bosman" koja je kao podizvođač angažirana i na poslovima rekonstrukcije tramvajske pruge u Sarajevu, vodi jednostavnom pitanju: u kakvim odnosima su "Trojka" i njihova omiljena firma "Bosman"?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.