open-navfaktor-logo
search
Poruke iz Novog Pazara
SDA Sandžaka traži međunarodnu konferenciju o Sandžaku
Specijalni status za Sandžak odgovor na sve probleme građana Sandžaka, poručio Ugljanin
25.11.2019. u 22:54
get url
text
SDA Sandžak, skup, Novi Pazar

Na skupu Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, večeras u Novom Pazaru, upućen je poziv međunarodnoj zajednici da zakaže konferenciju o Sandžaku.

Ponovljen je i zahtjev za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak. 

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je u obraćanju na skupu "Sandžak -naša kuća", pred nekoliko hiljada aktivista i pristalica stranke u hali Pendik, rekao da državni organi Srbije negiraju genocid i zločine nad Bošnjacima, kao i da je "specijalni status za Sandžak odgovor na sve probleme građana Sandžaka".

- Pozivam međunarodnu zajednicu da zakažemo međunarodnu konferenciju o Sandžaku. Sandžak se mora riješiti. Pozivamo EU, vIJEĆE Evrope, UN, OSCE, da u skladu sa Historijskim činjenicama, pozovu sve zainteresovane strane, da zakažemo i održimo međunarodnu konferenciju - rekao je Ugljanin.

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je poručio zvaničnicima EU i Srbije da ne priznaju Akcioni plan za manjine (Poglavlje 23) ali da će stranka na čijem je čelu nastaviti borbu kroz državne institucije, Skupštinu Srbije i opštine da se zalaže za svoje programske ciljeve za status Sandžaka, kao i da će od danas uključiti i Bošnjake koji žive u zapadnim zemljama da, kako je naglasio, traže pravdu za Sandžak.

Prema njegovim riječima, SDA Sandžaka nije konkurent nijednoj političkoj opciji ni stranci jer je to, kako ju podvukao, ideja slobode i slobodnog Sandžaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.