- Odluka, njeno obrazloženje, kao i posebna izjava američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, jasna su poruka Sjedinjenih Američkih Država svim zvaničnicima u Bosni i Hercegovini koji proizvode blokade, pokušavaju suspendirati demokratska načela i podrivaju Ustav BiH.

Ohrabruje da su precizno detektirani krivci za političku krizu i blokade Federacije BiH, poput Marinka Čavare, ali i ostatka rukovodstva HDZ-a.

Sankcionisanje ministra zdravstva u Vladi RS Alena Šeranića zbog promoviranja secesionističkih aktivnosti entiteta RS, kroz vođenje procesa usvajanja antiustavnog Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, poruka je svim ljudima iz Dodikovog okruženja da bi zajedno s njim mogli završiti na "crnim listama" zapadnih zemalja. 

Nakon sankcija Šeraniću, vjerovatno će mnogi od njih postati svjesni da se upravo njihovi potpisi, a ne Dodikovi, nalaze na antiustavnim i nezakonitim dokumentima, što bi svakako trebalo da bude sankcionisano i od pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz SDA.