SDA pozdravila novu Strategiju o Zapadnom Balkanu

objavljeno: 07.02.2018. u 13:46

SDA pozdravlja donošenje nove Strategije Evropske komisije koja predstavlja vrlo jasnu globalnu poruku da je zapadni Balkan evropski prostor, čija je budućnost u Evropskoj uniji.  

-Nova Strategija ostavlja mogućnost da učestvujemo u otvorenoj trci, u kojoj možemo sustići i prestići države koje su trenutno ispred nas na putu članstva u EU. Od posebne važnosti je pažnja koja će biti posvećena uvezivanju Evropske unije i Zapadnog Balkana u oblasti sigurnosti, kako bismo zajednički kreirali odgovore na vanjske sigurnosne izazove i prijetnje s kojima se zajednički suočavamo - saopćili su iz SDA.

U Strategiji je, nastavljaju, istaknuto da buduće članice ne mogu blokirati pristupanje drugih zemalja kandidatkinja, kao i da će sve zemlje prije ulaska u EU morati riješiti bilateralne sporove, uz obavezu poštivanja međunarodnog prava i obavezno pristajanje na arbitražu u slučaju da međusobno ne riješe sporove.

-SDA poziva sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da period koji je pred nama iskoriste za ispunjavanje uvjeta i provođenje reformi koje će transformisati našu državu, društvo i ekonomiju, usklađujući ih sa evropskim standardima i vrijednostima - saopćeno je.