open-navfaktor-logo
search
Rok 2. decembar
SDA Posavskog kantona upozorava: HDZ bi mogao blokirati izbor delegata u Dom naroda FBiH da pomogne Osmorki
Konstituirajuća sjednica Skupštine Posavskog kantona (PK), koja je počela 16. novembra, uručenjem uvjerenja o dodjeli mandata i izborom rukovodstva, prekinuta je prije izbora delegata za Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).
26.11.2022. u 18:36
get url
text

Krajnji rok za izbor delegata je 2. decembar, a iz Stranke demokratske akcije (SDA) PK, upozoravaju na mogući scenarij, po kojem ovaj kanton ne bi ni okončao proceduru izbora.

- Gradonačelnik Orašja iz HDZ-a, po nalogu je 15. novembra, primio Elmedina Konakovića, premda Narod i pravda (NiP) u Posavini nije parlamentarna stranka. Iza zatvorenih vrata dogovara se plan koji podrazumjeva zakazivanje Skupštine Posavskog kantona za 1. decembar, a krajnji rok za dostavu izabranih listi Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) je 2. decembar. Zastupnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), po već dogovorenom scenariju, bit će odsutni sa sjednice i na taj način neće biti stečeni uvjeti za rad, odnosno neće biti kvoruma - navode iz SDA PK.

Ukoliko se ovaj scenarij ostvari Posavski kanton bi ostao bez delegata u Domu naroda FBiH, upozoravaju iz SDA PK, a mandati bi bili dodijeljeni najjačoj poraženoj listi iz drugih kantona.

Inače, CIK je potvrdio četiri liste iz PK za Dom naroda. Nosilac liste iz reda hrvatskog naroda je Ilija Ilić, iz reda srpskog naroda Svetlana Kamenjaš, a oboje su zastupnici HDZ-a.

Iz reda Bošnjaka ovjerene su dvije liste, na SDA-ovoj je nosilac Mehmed Memišević, dok nezavisnu listu predvodi Emir Beširević. SDA ima tri zastupnika u Skupštini PK, što znači tri glasa za listu. S druge strane na listi koju predvodi nezavisni zastupnik Emir Beširević, su i Damir Hamidović iz Socijaldemokratske partije (SDP) i Mujo Puzić iz Pokreta demokratske akcije (PDA).

Ukoliko glasanje budu tri naprema tri, odlučivat će žrijeb, ali govorilo se i da bi Mujo Puzić, mogao podržati listu SDA, čime bi ova stranka direktno dobila delegata u Domu naroda FBiH.

- HDZ će opsrukcijom implementacije izbornih rezultata pokušati otežati SDA da osvoji većinu u Domu naroda FBiH. Velika se žrtva podnosi od strane HDZ samo kako bi udovoljili Osmorki - tvrde iz SDA.

Zvali smo i predsjednika Skupštine PK Blaža Župarića iz HDZ-a, ali on nije odgovorio na poziv.

Šta će se događati i hoće li PK izabrati delegate za Dom naroda FBiH vidjet ćemo do kraja naredne sedmice.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.