VEZANI TEKST - Milanović: Kršenje Dejtona na štetu Hrvata u FBiH treba biti tema Vijeća za nacionalnu sigurnost

- Iako je očigledno da Milanovićev zahtjev ima pozadinu u njegovom sukobu sa Vladom Hrvatske, ipak ga pozivamo da ne "oštri zube" na Bosni i Hercegovini jer to nikad nije donijelo dobro ni BiH ni Hrvatskoj. Podsjećamo Milanovića da zadnji put kad su vijeća za nacionalnu sigurnost susjednih država raspravljala o BiH, transkripti sa tih sastanaka su bili dokazni materijali na osnovu kojih je utvrđena agresija susjednih država na Bosnu i Hercegovinu.

Jedina vijeća koja su zadužena da nadziru provedbu Dejtona jesu Vijeće za implementaciju mira i Vijeće sigurnosti, koje je nedavno raspravljalo o stanju u BiH, te pozivamo Milanovića da se upozna sa zaključcima iznesenim tokom diskusije.

Naročito ga pozivamo da dobro razmotri i zaključke o osudi slavljenja ratnih zločinaca, kao praksi koja je najveća prijetnja miru. Političke opcije koje u posljednje vrijeme jednostrano podržava Milanović prije nekoliko dana su odale poštovanje osuđenom ratnom zločincu i silovatelju Marku Radiću, uvrijedivši žrtve njegovih zločina na najgori mogući način. To sigurno nije u korist i na ponos predsjednika nijedne civilizirane zemlje, pa ni Hrvatske - stoji u reakciji SDA.