open-navfaktor-logo
search
Reakcija
SDA: Politika koju zagovara Jandroković je promašena i neostvariva
Priznanje predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da "Hrvatska od ulaska u EU zagovara stvaranje tzv trećeg entiteta u BiH" potvrđuje da naša susjedna država, nažalost, nije odustala od potpuno promašene politike, čiji su ciljevi neostvarivi, poručili su danas iz SDA. 
28.05.2021. u 14:53
get url
text

- "Treći entitet" je nemoguć i nikada neće formiran, a takva politika može samo izazivati nove tenzije i bespotrebno dodatno usložnjavati odnose između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, te posebno između Bošnjaka i Hrvata. Politika kojom se iz Zagreba bh. Hrvati podstiču na svojevrstan politički avanturizam, nije nova. 

VEZANI TEKST - Jandroković: Hrvatska je ulaskom u EU otvorila pitanje trećeg entiteta u BiH

Krenulo je sa pokušajem da se u referendumsko pitanje o nezavisnosti BiH 1992. unese dopuna koja je glasila – "svaki narod na svom teritoriju", pa se nastavilo ratnim pokušajem uspostavljanja hrvatskog entiteta, što je HVO odvelo u zločine, a rukovodstvo tzv. HZHB u haške ćelije, sa presudom za UZP. Nastavilo se sa postratnim pokušajem uspostavljanja tzv. hrvatske samouprave, a zatim i "dviju škola pod jednim krovom". Sada se pod krinkom ravnopravnosti, a kroz zagovaranje tzv. legitimnog zastupanja, bolakadama i političkim ucjenama, želi stvoriti neka vrsta "institucionalnog trećeg entiteta". Forma se, dakle, mijenja, ali suština ostaje ista - navodi se u saopćenju SDA.  

Iz ove stranke ističu da "ništa od navedenog nije dalo rezultat, niti će".

- Jedine posljedice su održavanje štetnog nepovjerenja između Hrvata i Bošnjaka, te tenzije u odnosima dviju država. Sabor i Vlada Hrvatske trebalo bi da se odreknu dosadašnje politike, da se prestanu miješati u naša unutrašnja pitanja, te da se posvete istinskoj saradnji sa BiH na ravnopravnim osnovama i u dobrosusjedskom duhu. To bi omogućilo da se kroz dijalog riješe sva međudržavna otvorena pitanja i da se ubrza EU put BiH, što bi, u konačnici, relaksiralo odnose između BiH i Hrvatske, ali i između Bošnjaka i Hrvata. To je jedini ispravan put. Sve drugo je pogrešno, neostvarivo, iracionalno i štetno - upozoravaju iz SDA. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.