open-navfaktor-logo
search
Reakcija
SDA: OHR je dužan hitno dati pojašnjenje, cinizam je nagraditi antidejtonsko djelovanje i blokade
SDA traži hitno pojašnjenje od Ureda visokog predstavnika u vezi napisa u medijima u kojima se tvrdi da je pripremljen nacrt odluke o nametanju širokih izmjena Izbornog zakona i izmjena Ustava Federacije BiH, saopćeno je danas iz Stranke demokratske akcije. 
20.07.2022. u 20:29
get url
text

- Predsjednik SDA Bakir Izetbegović jučer je telefonom razgovarao sa visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom, ali je razgovarano isključivo o potrebi usvajanja izmjena Izbornog zakona koji se odnose na integritet izbornog procesa, te o mehanizmima koji će unaprijediti funkcionalnost Federacije BiH, uključujući imenovanja sudija Ustavnog suda.

VEZANI TEKST - Ovo su mjere za FBiH koje će Schmidt nametnuti do 1. augusta

Međutim, objave medija u kojima se tvrdi da  je u pripremi nacrt odluke OHR-a koji podrazumijeva mnogo šire i suštinske izmjene Izbornog zakona, koje visoki predstavnik u razgovoru nije spominjao, zahtijevaju pojašnjenje. Ukoliko je tačna tvrdnja objavljena u medijima da OHR namjerava uvesti cenzus od tri posto, koji podrazumijeva da će konstitutivni narodi čija je brojnost u određenom kantonu manja od tog cenzusa biti uskraćeni za svoje predstavnike u Domu naroda - to je potpuno neprihvatljivo, i sigurno će biti predmetom tužbi Evropskom sudu za ljudska prava.

Također, potpuno je neprihvatljivo uvođenje formule 8-5-2 potrebnih delegata pri izboru rukovodstva Federacije BiH. Ukoliko bi bila nametnuta, ova rješenja Federaciju BiH bi predala u ruke SNSD-a i HDZ-a. Dodikov SNSD, koji suvereno vlada entitetom RS, provodeći aparthejd nad nesrpskim stanovništvom, dobio bi priliku da sa HDZ-om ovlada i Federacijom. Predstavnici politika koje je međunarodna zajednica sankcionisala i osudila zbog blokada i antidejtonskog djelovanja, time bi bili nagrađeni, što predstavlja vrhunski cinizam. Ured visokog predstavnika dužan je izaći pred javnost Bosne i Hercegovine i dati pojašnjenja, ili demantirati da je riječ o rješenjima OHR-a - navodi se u saopćenju SDA. 

Do 1. augusta visoki predstavnik Christian Schmidt nametnut će mjere za ponovno funkcioniranje Federacije BiH, potvrđeno je za N1 iz više diplomatskih izvora. 

U nacrtu odluke koja je već poslana na adrese ambasada u BiH, navedene su izmjene Izbornog zakona u odnosu na funkcioniranje domova, izbor rukovodstva Federacije BiH, izbor sudija Ustavnog suda FBiH kao i brojne izmjene koje bi trebale osigurati integritet izbornog procesa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.