Konkretno, kako dodaju, grubo se krši član 1. stav 4. koji garantuje jedinstven ekonomski prostor BiH, kao i član 3. stav 5. na temelju kojeg je uspostavljena Agencija za lijekove BiH kao dodatna državna nadležnost.

- S obzirom na to da je ovim zakonom previđeno da se počne primjenjivati za šest mjeseci, čime je prolongirana i moguća reakcija Ustavnog suda BiH, jedina instanca koja može pravovremeno reagirati jeste Ured visokog predstavnika. Svako odlaganje reakcije OHR-a, omogućilo bi da ovaj unilateralni potez NSRS-a postigne krajnje destruktivno dejstvo, a to je – kako je u svom saopćenju ispravno ocijenio i sam visoki predstavnik – narušavanje ustavnog poretka, kroz unošenje pravne nesigurnosti - navode iz SDA.

Podsjećaju da je OHR, u sličnoj situaciji, Petritschevom odlukom od 1.10.1999. poništio pet neustavnih zakona kojima je Narodna skupština RS-a pokušala prisvojiti pravo da odlučuje o primjeni važećih državnih zakona.

- S obzirom na to da je OHR tada reagirao, navedena praksa i konzistentno izvršavanje mandata ga obavezuje da to učini i sada. Zato pozivamo visokog predstavnika da do 28. oktobra, kada su najavljeni novi neustavni zakoni NSRS-a usmjereni na rušenje ustavnog poretka, poništi doneseni Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a. Time će spriječiti pogubno dejstvo ovog, ali i ostalih najavljenih akata. U protivnom, i sam visoki predstavnik će snositi odgovornost za posljedice - zaključuju iz SDA.