- Smatramo da ove aktivnosti MUP-a RS nisu ništa drugo već demonstracija sile nad bošnjačkim stanovništvom s ciljem zastrašivanja povratničke populacije koja je preživjela egzodus i zločine. Ovakvo djelovanje MUP-a RS predstavlja institucionaliziranje pritiska na povratnike, upravo od onih snaga od kojih se očekuje da svim građanima pruže sigurnost - navode u Asocijaciji mladih SDA Odžak.

Nadalje, ističu da zastava s ljiljanima predstavlja nacionalni ponos i identifikaciju svim građanima Bosne i Hercegovine koji je osjećaju kao svoju državu, bez obzira na vjeru i naciju.

- Posebno važna i nepobitna je i historijska činjenica da su UN 22. maja 1992. godine, Republiku Bosnu i Hercegovinu primile u punopravno članstvo upravo pod zastavom s ljiljanima te da je bila u zvaničnoj upotrebi sve do 1998. godine kada je usvojena nova zastava Bosne i Hercegovine. Svi koji osporavaju zastavu s ljiljanima, ustvari osporavaju svoje prisustvo i svoj kontinuitet na tlu države Bosne i Hercegovine - navodi se u saopćenju.