open-navfaktor-logo
search
Rušenje Dejtona
SDA o pozivu NSRS-a, upozoravaju OHR i PIC: Konačno reagujte!
Zaključak Narodne skupštine Republike Srpske kojim se traži povlačenje sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz entiteta RS je novi nasrtaj entitetske vlasti predvođene Miloradom Dodikom na Dejtonski mirovni sporazum, navode iz Stranke demokratske akcije.
27.04.2023. u 15:14
get url
text

VEZANI TEKST - NSRS usvojio zaključke: Pozvan sudija iz RS-a da se povuče iz Ustavnog suda BiH

Podsjećaju kako je postojanje, struktura i način funkcionisanja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine jasno su propisani Dejtonskim mirovnim sporazumom, odnosno Ustavom Bosne i Hercegovine. 

- Entitetske vlasti nemaju nikakve nadležnosti u pogledu funkcioniranja Ustavnog suda, ali je ovakav zaključak usvojen u Narodnoj skupštini RS-a jasna politička poruka o namjeri da se uruši Dejtonski mirovni sporazum, a time i stabilnost i mir u zemlji. Ponovo upozoravamo Ured visokog predstavnika (OHR) i članice Vijeća za provedbu mira (PIC) da prestanu zatvarati oči pred sve drskijim napadima  na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, te da u skladu sa svojim obavezama i mandatima koje imaju konačno reaguju i sankcionišu odgovorne - poručuju iz SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.