open-navfaktor-logo
search
"Prijeti nam anarhija"
SDA o odlukama NSRS-a: OHR mora reagovati, ovo je do sada najgrublji nasrtaj na Dejtonski sporazum
Zastupnici iz Kluba SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine obratili su se novinarima komentirajući trenutnu situaciju u Narodnoj skupštini Republike Srpske i poteze koje vuče NSRS.
08.02.2022. u 15:31
get url
text

Šef Kluba SDA u PSBiH Adil Osmanović pozvao je visokog predstavnika u BiH Christian Schmidta da pravovremeno reaguje.

- Današnja sjednica NSRS-a sa tačkama dnevnog reda prijedloga zakona o VSTV-u i nepokretnoj imovini su do sad najgrublji nasrtaji na Dejtonski sporazum. Očekujemo da visoki predstavnik sa riječi pređe na djela. Pozdravljam njegovu zabrinutost, ali očekujemo da nakon današnje sjednice visoki predstavnik sankcioniše sve one koji rade na urušavanju Dejtonskog sporazuma - kazao je Osmanović.

Dodao je da je Klub SDA pokrenuo pred Ustavnim sudom BiH ocjenu ustavnosti do sada donesenih zakona u NSRS-u. 

- Državna nadležnost se ne može prenositi na entitet jer za to ne postoji ustavni osnov, a to je jasno označeno u odluci Ustavnog suda BiH. Ukoliko zastupnici imaju zamjerke prema VSTV-u, mogu to uraditi u Parlamentarnoj skupštini BiH - kaže Osmanović.

Smatra da ukoliko izostane reakcija međunarodne zajednice i visokog predstavnika da će BiH ući u stanje anarhije.

- To nam pokazuje da oni koji nisu spremni da se pridržavaju ustava i zakona mogu raditi šta žele u ovoj državi - kaže on.

Zastupnica Alma Čolo naglašava da postoji presuda Ustavnog suda BiH o državnoj imovini i da je jedina nadležnost Parlamentarne skupštine BiH da o tome donese svoj zakon.

- Republika Srpska je već jednom pokušala da donese zakon o upravljanju državne imovine na teritoriji RS-a i taj zakon je stavljen van snage odlukom Ustavnog suda BiH na zahtjev tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića - istakla je Čolo, te dadala:

- Državna imovina proizilazi i iz kontinuiteta BiH. BiH je, prema sporazumu kao i sve druge republike bivše države, postala titular nepokretne imovine na svojoj teritoriji, pa entiteti ne mogu biti titular te imovine - rekla je Čolo.

Novinari su bili zainteresirani i za nastavak pregovora o izbornom zakonu, ali Čolo nije previše otkrivala o tome.

- Ja nemam puno informacija. Znam da su Konaković i Radončić sazvali taj sastanak. Da li će biti tu nekog uspjeha, ja zaista ne znam i pomalo sam skeptična. Vrijeme nam ne ide u prilog jer ustavni amandmani moraju ući u proceduru - kazala je Čolo.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.