VEZANI TEKST - Gdje je Tadić stala, Kajganić nastavio: Za "marš" ispituje SIPA, kad Vasić prijeti genocidom, nije zanimljiv Tužilaštvu

- Pokazuje to i slučaj Elmedine Muftić, spisateljice iz Vareša, koja je po nalogu Tužilaštva BiH pozvana da da izjavu zbog komentara na društvenim mrežama, kojima se navodno širi vjerska i nacionalna netrpeljivost. Svakome ko je imao priliku da vidi o kakvim je komentarima riječ, jasno je da ne postoji nikakvo krivično djelo, već da je riječ o pokušaju da se ušutkaju svi oni koji se suprotstavljaju šovinističkim izjavama pojedinih političara - naveli su iz SDA.

Takvim postupcima, dodaju, obrću se teze i primjenjuju dvostruki standardi.

- Umjesto procesuiranja velikog broja osoba koje izjavama prijete genocidom i o Bošnjacima govore na ksenofoban i šovinistički način i pri tome zaista koriste govor mržnje i izazivaju vjersku i nacionalnu netrpeljivost, procesuiraju se oni koji se tome javno suprotstavljaju. Ovaj put je izgleda uveden i novi islamofobni kriterij - hidžab - istakli su iz SDA i dodali:

- Mnogo je primjera govora mržnje, naročito u slučaju Milorada Dodika i njegovog okruženja, kao i bivših saradnika poput Rajka Vasića, koje Tužilaštvo BiH nikada nije procesuiralo.