open-navfaktor-logo
search
Ponešto su i obećali
SDA Novo Sarajevo i Koldžo neće održavati skupove: Prioritet borba protiv COVID-19
Nedžad Koldžo, načelnik Novog Sarajeva i kandidat za tu funkciju i na ovim, Lokalnim izborima, obratio se građanima te općine. 
27.10.2020. u 17:20
get url
text
SDA Novo Sarajevo, Nedžad Koldžo

- S obzirom na to da smo evo prateći statistiku u prethodnih nekoliko dana uočili da koronavirus napada najviše one najgušće naseljene prostore Sarajeva i Novog Sarajeva, i da je praktično na onoj mapi koja prikazuje taj stepen širenja koronavirusa na Novom Sarajevu identifikovan kao prostor gdje je on najviše zastupljen trenutno ulice Aleja lipa, Behdžeta Mutavelića, Azize Šaćirbegovića, Zvornička, Zahira Panjete i Mustafe Behmena.

Kao načelnik i kao komadant Civilne zaštite, izdao sam naredbu štabu Civilne zaštite da poduzme mjere na dodatnoj dezinfekciji ovih prostora, a kada kažem ovih prostora onda mislim prije svega na ulaze zgrada i one dijelove koje koristi veliki broj naših sugrađana sa ciljem da evo i na taj način u pozitivnom smislu djelujemo na smanjenje širenja ove opake bolesti. Ono što je još u ovom trenutku važno da znate je činjenica da sam evo gotovo u svakodnevnom kontaktu sa Domom zdravlja Novo Sarajevo i da informacije koje dobijam nisu nimalo dobre - naveo je Koldžo. 

Opširnije možete pogledati u videu. 

 

Istovremeno, Izborni štab Općinske organizacije SDA Novo Sarajevo održao je, kako navode, vanrednu hitnu sjednicu, sa jedinom tačkom dnevnog reda a to je trenutna epidemiološka situacija. 

- Kao politička stranka koja je uvijek bila uz svoje građane, morali smo donijeti niz mjera i odluka u cilju pomoći ka suzbijanju epidemije i preventivnog djelovanja ka zaštiti zdravlja i socijalno ekonomskog statusa stanovnika općine Novo Sarajevo - navodi se u saopćenju koje potpisuje Hazim Bahtanović, predsjednik Općinske organizacije SDA Novo Sarajevo. 

Hazim Bahtanović

On navodi kako će stranački ogranak u Novom Sarajevu "svoje prethodno planirane izborne aktivnosti dijelom preusmjeriti ka prevenciji širenja ove moderne pošasti".

Neke od odluka, kako navodi, su: 

- Izborni štab SDA Novo Sarajevo, će svoje aktivnosti usmjeriti ka pomoći građanima i privrednim subjektima koji su podnijeli najveći udar izazvan epidemijom COVID 19. U cilju prevencije širenja i pogoršanja odveć teške epidemiološke situacije obustavlja se održavanje svih predizbornih skupova. Kako bi pomogli da svi naši građani na području općine Novo Sarajevo ova teška i izazovna vremena prebrode što lakše, odlučeno je da se dio sredstava iz budžeta Izbornog štaba preusmjeri ka nabavci i distribuciji medikamenata za najugroženije grupe građana općine Novo Sarajevo. Donesena je odluka da se u saradnji sa Asocijacijom žena SDA Novo Sarajevo i Asocijacijom mladih SDA Novo Sarajevo organizuje mreža volontera koja će se staviti na raspolaganje Civilnoj zaštiti Novo Sarajevo a sa ciljem pomoći svim stanovnicima općine koji su odlukom nadležne epidemiološke službe u izolaciji i/ili samoizolaciji. Na ovaj način želimo da pomognemo rad naše Civilne zaštite, a našim komšijama olakšamo njihove dane u izolaciji da ih podsjetimo da samo tu jedni za druge u ovim teškim i izazovnim trenutcima - navodi se u saopćenju.

Istovremeno iz SDA Novo Sarajevo navode da će "ovaj protokol ponašanja zadržati i kao vijećnici, te ustrajavati u postpandemijskoj sanaciji koliko god to bude trebalo".

- Napominjem da ćemo svoju platformu djelovanja svakako adaptirati ovom dešavanju, te ćemo se po ulasku u mandat obavezno pozabaviti slijedećim aktivnostima: Subvencija za sve privredne subjekta sa područje općine Novog Sarajeva, u dijelu koji se odnosi na ingerencije Općine Novo Sarajevo kao što su obaveze renti, komunalnih taksi, najmova itd... Subvencija za sve socijalno ugrožene kategorije i grupe građane. Ubrzano raditi na digitalizaciji općinskih službi te stvoriti preduvjete za implementaciju e-goverment projekata. A sa ciljem da se posjeta općinskih šaltera svede na minimum i samim time preventivno djelovalo na širenje zaraze. Formirati servisnu službu za prevoz kao i kurirske usluge neophodne osobama treće dobi i osobama sa invaliditetom, kako bi im se olakšale svakodnevne aktivnosti i mogućnost prenosa virusa COVID-19 svele na minimum. Kreirati ekspertnu komisiju, koja će evaluirati planirane projekte za realizaciju, te na osnovu prioriteta odrediti vrijeme realizacije istih a sa ciljem da Općina racionalno raspoređuje sredstva - navodi se, između ostalog u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.