open-navfaktor-logo
search
Predizborni skup
SDA Novi Grad Sarajevo predstavila kandidate i program "Nastavljamo zajedno"
Stranka demokratske akcije Općinske organizacije Novi Grad Sarajevo održala je danas svoj prvi predizborni skup.
19.10.2020. u 16:09
get url
text

Na skupu su kandidati za Općinsko vijeće predstavljeni na video zidu, a prisutnima su se obratili aktuelni načelnik i kadidat za naredni mandat, Semir Efendić i Nezir Hadžić, nosilac liste SDA za Općinsko vijeće, navodi se u saopćenju SDA Novi Grad. 

Aktuelni načelnik Semir Efendić osvrnuo se na najznačajnije projekte u proteklih osam godina, koji su pozicionirali Općinu Novi Grad kao jednu od najrazvijenijih općina u Bosni i Hercegovini.

- U proteklih osam godina budžet Općine Novi Grad rastao je više od 100 posto, sa početnih 22 miliona KM iz 2012. godine do 46 miliona KM u 2020. godini. To nije bio nikakav opći trend u našoj državi, jer u istom periodu budžeti drugih nivoa vlasti i drugih lokalnih zajednica nisu imali značajniji rast, a mnogi od njih su zbog nedostatka sredstava bili prisiljeni na kreditno zaduživanje. Općina Novi Grad nije zadužena niti jednu konvertibilnu marku, a zahvaljujući domaćinskom odnosu prema budžetu, i značajnom rastu budžeta, bili smo u prilici ulagati u razvoj infrastrukture svih naših naselja, u brojne programe iz oblasti obrazovanja, kulture, sporta, socijalne pomoći i podrške, itd - kazao je Efendić na početku obraćanja.

Raste broj novorođene djece

- Ulaganja u privredu također su bila značajna što je u konačnici rezultiralo rastom broja zaposlenih u našoj općini za više od pet hiljada. Privatni sektor prepoznao je Novi Grad kao poželjno mjesto za ulaganje i razvoj poslovanja. Izgradnja infrastrukture naših naselja privukla je mnoge bračne parove da upravo Novi Grad odaberu za mjesto u kojem će zasnovati porodicu i živjeti. Jedna smo od rijetkih općina u Bosni i Hercegovini u kojoj raste broj novorođene djece, broj djece upisane u osnovne škole. Novi Grad postao je mjesto poželjno i ugodno za život ali i poslovanje. Novi Grad postao je primjer predanog i odgovornog rada za dobrobit svih generacija, ali i primjer uspješnog razvoja lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini. Učinimo sve da tako i ostane! - kazao je Efendić.

Garant nastavka razvoja je, kako je istaknuto, upravo novi Program "Nastavljamo zajedno", a koji se odnosi na oblasti instrastrukture, privrede i socijalnih davanja. 

Programom "Nastavljamo zajedno" između ostalog je predviđena izgradnja pristupnih rampi ili saobraćajne petlje, koja će omogućiti priključenje naselja Dobroševići, Ahatovići, Reljevo, Bojnik i Rajlovac na autoput, odnosno Sarajevsku zaobilaznicu, zatim izgradnja etažnih garaža na postojećim parkinzima kroz javno - privatno partnerstvo, sufinansiranje zamjene i rekonstrukcije dotrajalih liftova u objektima kolektivnog stanovanja, izgradnja sportsko - rekreacionog centra "Zlatno polje" u Naselju heroja Sokolje, kao i dogradnja Osnovne škole "Behaudin Selmanović" u naselju Briješće, kao i izgradnja kompleksa sportskog i dječijeg igrališta u ulici Avde Hodžića, u naselju Švrakino Selo, izgradnja centralnog spomen - obilježja "Krila slobode" na Golom Brdu, na Žuči, izgradnja novih prostorija Centra za zdravo starenje na Alipašinom Polju, adaptacija objekata i formiranje Centra za edukaciju i mlade u sklopu Centra "Safet Zajko", itd.

U oblasti privrede Program kao novine predviđa olakšano izdavanje građevinskih dozvola privrednim subjektima u svrhu proširenja postojećih i izgradnje novih poslovnih objekata i kapaciteta kroz poseban Radni tim u Službi za urbanizam koji će biti zadužen za zahtjeve privrednih društava, pripremu, uređenje i dodjelu na korištenje zemljišta u općinskom vlasništvu na određeni vremenski period u svrhu izgradnje poslovnih objekata i otvaranja novih radnih mjesta (minimalno 50 novih radnih mjesta po jednoj dodijeljenoj lokaciji), itd.

Bit će nastavljena dvogodišnja finansijska podrška novoregistriranim obrtničkim djelatnostima, koju Općina Novi Grad jedina u Kantonu Sarajevo realizira od 2018. godine.

Kada je u pitanju socijlni dio Programa planiran je, između ostalog, nastavak podrške svim sportskim klubovima i sportistima kroz već uspostavljeni Registar sportskih klubova i ostvarenih rezultata za svaku godinu kao najtransparentniji i najobjektivniji oblik podrške sportu u našoj državi. Novčani mjesečni dodatak za sve nezaposlene porodilje sa prostora općine Novi Grad Sarajevo, također će biti nastavljen, kao i jednokratna novčana pomoć za višečlane porodice u općini Novi Grad, koje dobiju treće, svako naredno dijete ili blizance, pomoć mladim bračnim parovima u rješavanju stambenog pitanja kroz sufinansiranje stambenih kredita, a bit će uspostavljen i poseban program izgradnje stanova za mlade bračne parove u saradnji sa privatnim sektorom.

Efendić je na kraju poručio da stepen realizacije izbornog Programa kao i do sada, zavisi od stepena podrške glasača na izborima 15. novembra 2020. godine, kandidatu za načelnika, ali i listi SDA za Općinsko vijeće Novi Grad, jer za sve što želi uraditi, načelnik Općine mora dobiti i podršku Općinskog vijeća koje broji 31 vijećnika, a za donošenje odluka uvijek mora glasati najmnje 16 vijećnika.

- Pozivamo Vas da podržite Program rada, kandidata za načelnika i listu kandidata SDA Novi Grad za Općinsko vijeće, i pratite njegovu realizaciju kroz naredne četiri godine. Mi vas uvjeravamo da uz vašu podršku sve planove možemo realizirati, ali i mnogo više od toga. Nastavimo zajedno putem kojim smo krenuli. Pokrenuli smo Novi Grad i Nastavljamo zajedno! - riječi su Semira Efendića, aktuelnog načelnika Općine Novi Grad Sarajevo i kandidata za ovu poziciju na ovogodišnjim lokalnim izborima.

Zadržati lidersku poziciju

Nezir Hadžić, nosilac liste za Općinsko vijeće Novi Grad, naglasio je da će nastavak dobrih praksi iz dosadašnjeg perioda, te kvalitetno provođenje Programa općinskog načelnika, biti moguće uz stabilnu većinu u OV i jasne ciljeve.

- Naš primarni cilj je zadržati lidersku poziciju kada je u pitanju razvoj Općine. Proteklih osam godina općinska administracija, na čelu sa načelnikom mr. Semirom Efendićem učinila je mnogo kako bi društveni ambijent u kojem živimo bio ugodniji i ljepši za život naših stanovnika. Da bi naš uspješan razvoj održali, potrebna nam je većina u Općinskom vijeću Novi Grad. Predstavljena vam je lista 36 mladih, iskusnih, uspješnih, porodičnih i uglednih pojedinaca. To su kandidati koji na najbolji način mogu odgovoriti zadacima koji se postavljaju pred njih i biti dio tima koji je u proteklom periodu u Novom Gradu donio osjećaj općeg dobra u vremenu kada je nestajala nada. Naša lista je upotpunosti spremna da novim idejama i ciljevima dodatno ojača ovu lokalnu zajednicu. Načelnik Efendić je pokazao i dokazao u proteklih osam godina kako se sve može pokrenuti, od infrastrukture do socijalne politike, ekonomije pa i zdravstva, vrlo često prevazilazeći nadležnosti lokalne zajednice u želji da pomognemo našim građanima. Takvim putem, sigurnim i dostojanstvenim i mi kao budući članovi Općinskog vijeća želimo ići - poručio je Hadžić.                                                                                                 

Općinska organizacija Novi Grad Sarajevo spremno ulazi u predizborni period sa Programom na kojem su radili stručnjaci. Izborni program "Nastavljamo zajedno" koji sadrži konkretne prijedloge iz oblasti zdravstva, obrazovanja, privrede, socijalne politike, ekonomskog razvoja i infrakstrukture, čija realizacija bi općinu Novi Grad učinila još ugodnijim i poželjnijim mjestom za život građana prezentiran je na press konferenciji, a u narednim danima bit će predstavljen građanima u neposrednom kontaktu u svim mjesnim zajednicama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.