open-navfaktor-logo
search
Reakcija
SDA: Ne smiju proći nekažnjeno drske prijetnje smrću Schmidtu koje odobravaju Dodik i Cvijanović
Pravosudne institucije Bosne i Hercegovine moraju hitno reagovati na prijetnje smrću koje su visokom predstavniku Christianu Schmidtu upućene na skupu kojeg je u Banjoj Luci organizirao SNSD, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).
20.04.2022. u 19:21
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik pokušao prikriti prijetnje smrću Schmidtu, kaže da je skup prošao bez govora mržnje

- Skandalozne i nedopustive prijetnje smrću izrečene u prisustvu i uz odobravanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednice entiteta RS Željke Cvijanović jasno su upozorenje da politika SNSD-a predstavlja ozbiljnu prijetnju stabilnosti i miru u Bosni i Hercegovini.

Od visokog predstavnika tražimo da poduzme sve neophodne korake i iskoristi mehanizme koji mu stoje na raspolaganju kako bi spriječio ugrožavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i da zaštiti lični integritet.

Pozivamo članice Vijeća za implementaciju mira, posebno Evropsku uniju, SAD i Veliku Britaniju da na drske prijetnje smrću Vvsokom predstavniku u BiH odgovore na adekvatan način, potpuno izolirajući predvodnike politike koja ugrožava mir i stabilnost - navedeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.