open-navfaktor-logo
search
Reakcije
SDA Mostara poslala poruku izlobiranoj gospodi iz EU-a i HDZ-u u vezi sa "brzim rješenjem"
Navodno rješenje za Mostar, koje je ponuđeno na skupu, zapravo je stara priča, navode iz SDA
25.10.2019. u 11:23
get url
text

Nekima iz međunarodne zajednice i domaće političke scene očigledno se jako žuri u pokušajima da se u Mostaru nametne rješenje koje je u interesu samo jedne strane, saopćio je Gradski odbor SDA Mostar.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Ovakav pokušaj bio je itekako vidljiv kada je prije par dana u Mostaru u kako se tvrdi organizaciji Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona održan skup uz učešće predsjedavajućeg Radne grupe za Zapadni Balkan EU, diplomate iz Austrije Franca Schausbergera. Zanimljivo je da su ovom skupu prisustvovali većinom predstavnici političkih opcija među Hrvatima, posebno HDZ-a BiH. Zato i ne čudi da su izneseni stavovi sa skupa gotovo istovjetni sa prijedlozima koji već godinama dolaze od strane HDZ-a BiH, kao navodno moguće rješenje za Mostar.

Uvaženu izlobiranu gospodu iz Radne grupe Evropske unije, ali i HDZ-a BiH, treba zato podsjetiti da ponuđena takozvana "brza rješenja" nisu moguća bez saglasnosti političkih predstavnika svih naroda i relevantnih političkih opcija u Mostaru. Već od ranije poznato, navodno rješenje za Mostar, koje je ponuđeno na skupu, zapravo je stara priča kojom se pod plaštom nekakve tobožne normalnosti želi prodati rješenje koje bi išlo na ruku samo jednoj političkoj opciji.

Upravo suprotno, stanje u Mostaru je daleko od normalnosti i ovaj Grad se godinama bori sa nastojanjima za dominacijom i etničkim podjelama. Baš zato Mostar i jeste bio dio Dejtonskog sporazuma i jedini grad u BiH koji je imao administraciju Evropske unije, koja je upravo zagovarala poštovanje različitosti, uz uvažavanje najviših demokratskih standarda. Zato Mostar treba kvalitetna i dobro promišljena rješenja, do kojih će se doći opštim konsenzusom, a ne nekakve pojednostavljene improvizacije, kojima se ovaj grad gura u ruke politici koja tvrdi da predstavlja interese hrvatskog naroda.

Sve ovo samo je nastavak već viđenih nastojanja jednog dijela međunarodne zajednice da se u Mostaru „prošverca“ nekakvo nazovi rješenje, koje bi zapravo samo dodatno zakomplikovalo političke odnose u Mostaru i ostvarilo osnove za etničku dominaciju samo jednog naroda.
Ovakve vrste političkih manipulacija smatramo krajnje štetnim za dugo očekivani nastavak političkog dijaloga o Mostaru. Ukoliko se želi zaista pronaći rješenje za Mostar, onda to treba pokušati sa pozicija političkog uvažavanja svih mišljenja i stavova, ali i samog zakona, koji je po tom pitanju vrlo jasan.

Eventualni izbori bez izmjena gradskog Statuta Mostara nikako nisu legitimno i dobro rješenje, jer su upravo odredbe Gradskog statuta svojevremeno od strane Ustavnog suda, a nametnute od OHR-a, proglašene za neustavne. Zato treba sjesti za pregovarački sto i ponuditi rješenje u interesu svih građana Grada Mostara, bez ovakvih političkih podmetanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.