open-navfaktor-logo
search
O izborima
SDA Mostar: Čović sa svojim "paketom" insistira na polovnim rješenjima
SDA Mostara ostaje privržena sveobuhvatnom pregovaračkom procesu
20.01.2020. u 13:27
get url
text

Gradski odbor SDA Mostar još jednom upozorava javnost da u slučaju Mostara ne može i ne smije biti parcijalnih rješenja.

-Posljednji istupi predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a Dragana Čovića, u kojima se tvrdi da će lokalni izbori u Mostaru navodno biti održani sigurno ove godine, ali opet u okviru nekakvog "paketa", jasno potvrđuju da HDZ BiH i dalje insistira na polovnim rješenjima i bez jasnih mehanizama, kojima bi se osigurale i druge neophodne promjene, kao što je promjena gradskog Statuta - navode iz SDA Mostara.

Smatraju da politički dogovor o tehničkom provođenju izbora neće biti dovoljan, ukoliko se Mostar uporno veže za druge nivoe vlasti sa kojima nema nikakve veze i ukoliko se samo održe izbori i popuni Gradsko vijeće radi pukog zadovoljavanja forme.

-Ukoliko HDZ BiH nastavi sa ovakvom politikom, smatramo da se izbori u Mostaru mogu održati samo na osnovu odluke međunarodne zajednice, odnosno Ureda visokog predstavnika jer na osnovama koje iznosi Dragan Čović, to je nedovoljno i u suštini neostvarivo - saopćili su.

SDA Mostara ostaje privržena sveobuhvatnom pregovaračkom procesu, svjesna da politička kriza predugo traje i da se rješenje za Mostar u interesu svih građana mora pronaći.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.