- Od trenutka svog pojavljivanja na političkoj sceni, Narod i pravda ima isključivo jednu funkciju, da unosi smutnju i podjele u bošnjačko političko tijelo. To je najprije počelo u Kantonu Sarajevo, a jedini rezultat NiP-a jeste da je doveo Peđu Kojovića na vlast, te da je od Kantona Sarajevo stvorio politički najnestabilniji kanton, sa tri smjene vlade u dvije godine, stalnim tenzijama i blokadama - saopćili su.

Dodaju da nikada bez Naroda i pravde ključne pozicije u Kantonu Sarajevo ne bi preuzeli kadrovi Naše stranke, koji su na TVSA emitovali film u kojem se negira genocid, te se grlili sa Dodikovim načelnicima u Bijeljini i Banjoj Luci, tražeći "najmanji zajednički imenitelj".

- Nakon izuzetno destruktivne uloge u Sarajevu, stranka NiP je nastavila unositi podjele i u druge sredine, između ostalog u Novi Travnik i Jajce, gdje su razbijanjem bošnjačkog glasačkog tijela povećali šanse da HDZ osvoji vlast u tim općinama, iako je dosad nije imao. U Velikoj Kladuši, sve bosanske stranke su podržale zajedničkog kandidata za načelnika, a NIP je podržao svog nezavisnog kandidata, koji nema nikakve šanse na izborima, čime je direktno otvorio put za pobjedu ratnog zločinca i izdajnika Fikreta Abdića - navode iz SDA.

Stranka NiP, kako dodaju, nema nikakvu državotvornu ideju iza sebe izuzev isključivo lični koruptivni interes, što je dokazalo i svjedočenje same ministrice obrazovanja KS Zinete Bogunić, koja je objasnila kako ju je Elmedin Konaković tjerao da namjesti tender od pola miliona za njegovog prijatelja, kao i čitav niz drugih afera. 

- Elmedin Konaković je svojom smutljivošću, "andaluzijskim sindromom" i ličnom koruptivnošću, pokazao da nije dostojan vlasti, te da nema kredibilitet da traži povjerenje naroda da bude na čelu - zaključuju u saopćenju.