Činjenica da je novoimenovani premijer Crne Gore uputio čestitku povodom praznika, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim i diskriminatornim, ukazuje na temeljitu promjenu u odnosu vlasti Crne Gore prema Bosni i Hercegovini, uprkos porukama nove Vlade da neće biti satelit Beograda.

Nadalje, činjenica da je Krivokapić čestitku uputio tajno ukazuje na podmuklost njegovog pristupa, kao i na licemjerstvo Krivokapića koji je uvjeravao sve da neće narušavati odnose u regionu, vraćajući na mala vrata zločinačke politike iz 90-ih koje simbolizira 9. januar.

S obzirom na netransparentnost čestitke, pozivamo i ostale članove Vlade Crne Gore, prvenstveno zamjenika premijera Dritana Abazovića i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića, da pojasne da li je riječ o zvaničnom stavu Vlade ili se samo radi o ličnom stavu Krivokapića.

U svakom slučaju, odluka premijera Crne Gore da ne poštuje odluke Ustavnog suda BiH, i da time potkopava vladavinu prava u Bosni i Hercegovini, ne može proći bez štetnih posljedice po odnose između dvije zemlje.