Subota, 17.04.2021.
h

SDA: HDZ očigledno ne želi ništa drugo osim podjela

Stranka demokratske akcije (SDA) kao neprihvatljive odbacuje stavove iznijete na sedmom zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora (HNS), kojim se zagovaraju dodatne etničke i terotorijalne podjele u BiH.

- SDA nikad neće prihvatiti nikakve ustavne reforme koje bi državu vodile u dalje podjele. Moguće su samo one reforme koje će reintegrirati BiH i takvu je reintegriranu voditi u EU, te kojima će se osigurati ravnopravnost svih naroda i građana na cijeloj terotoriji BiH – stoji u saopćenju SDA.

Iz SDA navode da su sve probosanske stranke u procesu provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u Strassbourgu po predmetu „Sejdić – Finci“, vođenom uz medijaciju Evropske komisije, koji je imao zadatak osigurati ravnopravnost građana koji ne pripadaju konstitutivnim narodima, iskazale iskrenu spremnost da, osim ispunjavanja uslova presude, povedu računa i o poziciji Hrvata kao najmanje brojnog konstitutivnog naroda pri izboru članova Predsjedništva BiH.

- Međutim, HDZ BiH je uporno odbijao sva ponuđena rješenja, kojima bi utjecaj bosanskohercegovačkih Hrvata pri izboru člana Predsjedništva bio osiguran bez dodatnih podjela. I jučerašnji stavovi HNS-a su na tragu takve politike, politike nerealnih maksimalističkih zahtjeva koji potkopavaju ustavnu strukturu BiH uspostavljenu Dejtonskim mirovnim sporazumom. HDZ očigledno ne želi ništa drugo osim podjela, i na taj način nas udaljava od institucionalnih rješenja koja bi bila korisna i za hrvatski narod. Trećeg entiteta i "administrativno-teritorijalnog" preustroja koji zagovara HNS neće biti – zaključak je saopćenja SDA.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh