open-navfaktor-logo
search
Proširiti sankcije
SDA: Entitetskim zakonom o VSTV-u Dodik pokušava prikriti kriminal, to je direktan udar na Dejton
Saglasnost Vlade RS-a na Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću RS-a i upućivanje u parlamentarnu proceduru na entitetskom nivou predstavlja do sada najozbiljniji nasrtaj vlasti entiteta RS na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, saopćila je SDA.
03.02.2022. u 15:25
get url
text

Ukoliko Narodna skupština RS-a usvoji ovaj zakon, SDA će, najavljuju, putem ovlaštenih predlagača uputiti apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, kojom će osporiti ustavnost entitetskog zakona.

- Dodik želi svesti pravosudni sistem na entitetski nivo i staviti ga pod svoju kontrolu kako bi se zaštitio od odgovornosti za korupciju i kriminalne aktivnosti. Niži nivoi vlasti i njihovi parlamenti nemaju mogućnost stavljati van snage ili mijenjati važeće državne zakone. Svaki takav pokušaj formiranja parainstitucija, predstavlja direktan udar na Dejtonski mirovni sporazum - ističu iz SDA.

Dodaju da dok nešto blažom retorikom pokušava odobrovoljiti međunarodne predstavnike, Dodik i SNSD istovremeno nastavljaju sa sepratističkim potezima, kojima se konačno mora stati u kraj.

- Pozivamo pravosudne institucije Bosne i Hercegovine da, u skladu sa svojim ovlastima i nadležnostima, što prije procesuiraju i sankcioniraju sve odgovorne za ovaj nasrtaj na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, kao i da konačno pokrenu procese koji se odnose na korupciju - istakli su iz SDA i dodali:

- Od State Departmenta očekujemo da prošire i konkretiziraju već započete sankcije, a zemlje članice Evropske unije da se pridruže sankcijama SAD-a kako bi spriječili dalje podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.