- Izjava o HES "Gornja Drina" temelji se na odredbama Zakona o unutarnjoj plovidbi RS-a kojima su sve rijeke u RS-u, uključujući Drinu, proglašene kao "unutrašnje vode RS-a". Riječ je, međutim, o nevažećim zakonskim odredbama, budući da ih je Ustavni sud Bosne i Hercegovine svojom odlukom U-9-19 proglasio neustavnim i poništio, pojasnivši da rijeke predstavljaju imovinu kojom može raspolagati isključivo država - naveli su iz SDA i dodali: 

"Činjenica da premijerka Srbije, uprkos navedenom, potpisuje protivpravnu izjavu o raspolaganju državnom imovinom Bosne i Hercegovine sa entitetskim premijerom  kao neovlaštenim organom – predstavlja grubo nepoštivanje unutrašnjih ustavnih nadležnosti Bosne i Hercegovine".

Vlada Srbije, ističu iz SDA, može samo sa državnim vlastima Bosne i Hercegovine pregovarati i eventualno zaključiti sporazum o projektima na rijeci Drini, a svaki pokušaj da to učini sa nižim nivoima, koji nemaju ovlasti za to, predstavlja vrlo opasno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je Srbija obavezana da poštuje suverenitet i unutrašnje ustavno uređenje Bosne i Hercegovine.

- SDA će, preko svojih izabranih predstavnika, upotrijebiti sve raspoložive pravne instrumente unutar bh. institucija, a ako bude potrebno i instrumente preko međunarodnopravnih institucija da zaštiti imovinu, prava i suverenitet Bosne i Hercegovine - zaključuju u saopćenju.