open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
SDA: Dokumenti SNSD-a i prijetnja da će silom sa teritorije RS-a otjerati državne institucije direktan atak na mir
Zvanični dokumenti koje je usvojio Glavni odbor SNSD-a, u kojima se najavljuje neustavno ukidanje zakona Bosne i Hercegovine, te zabrana djelovanja državnih institucija na teritoriji entiteta RS upotrebom sile, predstavljaju najozbiljniji nasrtaj na ustavno-pravni poredak BiH i direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopćili su iz SDA.
29.10.2021. u 14:54
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik: Povlačimo saglasnost za OSBiH, VSTV, UIO..., bit će sve završeno najkasnije za 180 dana

- Sadržaj Informacije o prenesenim nadležnostima RS-a na nivo Bosne i Hercegovine i postupku vraćanja nadležnosti i Deklaracije o ustavnim principima i Zaključaka Glavnog odbora SNSD-a, predstavljaju potvrdu namjere režima Milorada Dodika da izazovu sukobe i ugroze stabilnost i mir u Bosni i Hercegovini, a posljedično i u cijelom regionu - istakli su.

Dosadašnja retorika Milorada Dodika pretočena je, kako dodaju, u zvanične dokumente i krajnje je vrijeme za odlučnu reakciju Tužilaštva BiH, koje ima sve elemente za pokretanje istraga i podizanje optužnice.

- Od zemalja garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i od OHR-a, zahtijevamo da poduzmu odlučne i konkretne aktivnosti kako bi se spriječila eskalacija kojom prijeti Milorad Dodik. Takva reakcija izostala je kada je slične korake '91. i '92. godine poduzimao Radovan Karadžić i to je rezultiralo užasnim sukobom, ratnim zločinima i genocidom. Pozivamo međunarodne garante mira u Bosni i Hercegovini da ne ponove tadašnju grešku - saopćili su iz SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.