Kako navode u saopćenju, nakon što su tzv. Trojka i NiP na sarajevski budžet zbrinuli svih pet poraženih kandidata za načelnike u Sarajevu, kao i svog poraženog kandidata za načelnika Breze na mjesto ministra u Vladi Kantona Sarajevo, na red su došli NIP-ovi stranački sponzori i neuspješni kandidati sa lista za općinska i kantonalna vijeća.

- Poslije smjene vlastitog prijedloga za direktoricu KJKP Vodovoda i Kanalizacije Aide Pendek koja, po njenim riječima, nije htjela nezakonito zapošljavati kadrove NIP-a u ovo preduzeće, Vlada KS je za direktora VIK-a postavila jednog od finansijskih donatora NIP-a Rusmira Salića. Salić je početkom ovog mjeseca kao izvršne direktore ovog preduzeća zaposlio NIP-ove neuspješne kandidate za općinsko vijeće Novi grad i Skupštinu Kantona Sarajevo. Među zaposlenim je, iz drugog pokušaja jer je prvi otkriven, i rođak NIP-ovog ministra u čijem se resoru nalazi VIK. Time se još jednom potvrdilo da su građani Sarajeva od Konakovićevih velikih riječi, kojima je obećavao stručnost i nestranačnost u zapošljavanju, dobili isključivo "Nipotizam", korupciju i masovno zapošljavanje njegovih stranačkih kadrova na budžet Kantona Sarajevo - navode u saopćenju.

VEZANI TEKST - Otkriveno kako je Hadžiahmetović "pomagao" ViK-u: Kandidati NiP-a zaposleni, pripale im visoke plaće

Iz Kantonalnog odbora SDA KS su pozvali premijera Vlade Kantona Sarajevo Edina Fortu da se odupre Konakoviću i njegovim zahtjevima za zapošljavanje NIP-ovih kadrova u javna preduzeća bez ikakve provjere njihove stručnosti i sposobnosti.

- Ukoliko nije u stanju da se izbori sa zahtjevima vlasnika NIP-a neka o tome upozna relevantne organe, kao i da izvijesti javnost o pritiscima koje trpi - zaključuju u saopćenju.