open-navfaktor-logo
search
Postavili set pitanja
SDA BPK: NiP podriva demokratiju i nastoji manipulacijama obezvrijediti izbornu volju građana
Stranka demokratske akcije (SDA) Bosansko-podrinjskog kantona Goražde pozdravlja sve građane koji su ostvarili svoje građansko pravo na proteklim izborima i ovim putem se posebno zahvaljuje svim građanima koji su dali svoj glas i povjerenje Stranci demokratske akcije.
06.11.2022. u 19:04
get url
text

- Prema potvrđenim rezultatima Općih izbora u BiH Stranka demokratske akcije je u Bosansko-podrinjskom kantonu ostvarila najveći stepen povjerenja građana, te će imati najveći broj zastupnika u Skupštini našeg kantona. U skladu sa našim izbornim rezultatom i demokratskim principima pozvali smo druge parlamentarne stranke da na osnovu programskih ciljeva formiramo skupštinsku većinu i Vladu koja će nastaviti provoditi odgovornu politiku sa ciljem rješavanja izazova sa kojima se suočava naš kanton - započeli su oni te nastavili:

- Dužni smo upozoriti građane, ali i bosanskohercegovačko društvo da smo prilikom provođenja pregovora uočili određene aktivnosti koje su usmjerene prema podrivanju demokratije i izborne volje građana kroz manipulaciju navedenim procesom. Dužni smo jasno iskazati da u navedenim aktivnostima prednjači politička stranka Narod i pravda čiji predstavnici medijskom manipulacijom plasiraju tvrdnje poput onih da SDA uništava, da ne posjeduje koalicioni kapacitet, te da čini ustupke svojim koalicionim partnerima.

Ovim putem kao odgovor, dodali su, na navedene neistine "postavljamo set pitanja političkom subjektu Narod i Pravda kroz koje će najbolje biti oslikana malicioznost koji provode":

- Da li su njihovi članovi, koji su u najvećem broju bivši članovi SDA i ispred SDA obavljali funkcije i upravljali procesima, radili na 30-godišnjem degradiranju institucija, kako to danas tvrde️. Podsjećamo stranku NiP da trenutno pokušavaju formirati vlast sa političkim subjektima koji su dugogodišnji koalicioni partneri SDA u Bosansko-podrinjskom kantonu. Da li to znači da iste na ovaj način javno degradirate ili je navedeno pogodovanje i sada zastupljeno️.

- Pitamo NiP da li se pored preporuka SDA, bave internim problemima. Odnosno da li namjeravaju sankcionisati visokorangirane članove koji su dokazano vršili izborne manipulacije i da li se namjeravaju ograditi od govora mržnje i šovinizma kojeg propagiraju članovi porodice njihove članice️.

- Konačno, uočavamo da izbjegavanjem pozicije premijera pokušavate izbjeći odgovornosti. Zbog čega ne ponudite kandidata za navedenu dužnost već isključivo nastojite ostvariti poziciju u Domu naroda️. Razumijemo potrebu i borbu za vlast, ali nastojanja stranke Narod i Pravda da provodi politički aparthejd prema neistomišljenicima u Bosansko-podrinjskom kantonu putem neosnovanih tvrdnji odbacujemo u potpunosti na što nas obavezuje i najveća podrška građana Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Negirajući volju građana, ocjenjuje SDA BPK Goražde, Narod i Pravda zaboravlja da stranku ne čine pojedinci već svi oni građani koji pružaju podršku političkim strankama i svi oni koji su unutar SDA vodili procese.

- Zbog svega navedenog pozivamo sve političke subjekte kao predstavnike građana da na podlozi realnih činjenica, demokratskih principa i potreba građana kantona nastavimo započete aktivnosti na procesima formiranja vlasti koja prema izbornom kapacitetu, kadrovskim odgovorima i programima može najadekvatnije odgovoriti na izazove kantona - zaključili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.