Kandidati za predsjednika SDA TK su Fahrudin Skopljak i Bego Gutić. Skopljaka je za predsjednika predložilo devet, a Gutića tri lokalne stranačke organizacije.

Broj delegata na Skupštini utvrđuje na osnovu rezultata na izborima. Ovoga puta najveći broj delegata u Skupštini imat će Općinski odbor SDA Živinice, a slijede predstavnici tuzlanske i gračaničke SDA.

Kada su u pitanju kandidati za potpredsjednike, najviše kandidatura imaju Salko Bukvarević i Denijal Tulumović.

SDA u Tuzlanskom kantonu privodi kraju period tranzicije, koji je počeo konačnim razlazom sa Mirsadom Kukićem, čija je smjena sa pozicije predsjednika KO SDA TK dovela do smjene Vlade TK u februaru 2018. godine, a potom i formiranja Kukićeve PDA. Stoga ne čudi da je većina lokalnih organizacija SDA na posljednjim unutarstranačkim izborima dobila nove predsjednike i rukovodstvo.

Nakon što bude izabran, predsjednik Kantonalnog odbora predlaže listu kandidata za Izvršni odbor. Po funciji u Izvršni odbor ulaze predjednik KO i njegovi zamjenici, sekretar KO, predsjednik Kluba zastupnika u Skupštini TK, predsjednici asocijacije mladih i žena te predstavnici svih lokalnih organizacija, s tim da broj članova Izvršnog odbora određuje izborni rezultat. Izvršni odbor SDA TK ukupno će brojati 27 članova.