open-navfaktor-logo
search
Sjednica GO
SDA bira novo Predsjedništvo, otvoren prostor za više nebošnjaka u stranačkom rukovodstvu
Pored predsjednika stranke, potpredsjednika, generalnog sekretara, predsjednice Organizacije žena, predsjednika Asocijacije mladih i predsjednika Senata SDA, koji su članovi prema položaju, Glavni odbor će na sjednici 5. oktobra birati preostalih 16 članova Predsjedništva SDA
28.09.2019. u 13:43
get url
text

Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA), odnosno 83 člana koja su izabrana na posljednjem Kongresu SDA i oni koji su dio tog stranačkog tijela na osnovu položaja, po prvi put će zasijedati u subotu, 5. oktobra, kada bi trebali donijeti odluku o 14 preostalih mjesta u Glavnom odboru te još 16 članova Predsjedništva SDA.

Pored predsjednika stranke, potpredsjednika, generalnog sekretara, predsjednice Organizacije žena, predsjednika Asocijacije mladih i predsjednika Senata SDA, koji su članovi prema položaju, Glavni odbor će na sjednici 5. oktobra birati preostalih 16 članova Predsjedništva SDA.

Prema Statutu SDA, Glavni odbor najprije bira osam članova Predsjedništva tajnim glasanjem sa liste koja sadrži najmanje 16 kandidata, a koju predlaže predsjednik stranke u konsultaciji sa potpredsjednicima. Izabrani će biti oni kandidati koji dobiju najviše glasova. Nakon toga, Glavni odbor bira osam članova Predsjedništva na prijedlog predsjednika stranke, glasanjem za predloženu listu ili protiv nje.

Ovaj prostor je ostavljen kako bi se omogućile korekcije ukoliko u Predsjedništvu stranke nije osigurana minimalna zastupljenost žena ili mladih te adekvatna etnička zastupljenost.

Na Kongresu SDA, održanom 14. septembra u Sarajevu, izabrana su 83 člana Glavnog odbora, kojeg prema položaju još čine predsjednik stranke, predsjednici kantonalnih ili regionalnih organizacija i predsjednik SDA Brčko Distrikta, njih ukupno 18. Preostalih 14 članova birat će Glavni odbor na prvoj sjednici naredne subote, a listu kandidata predložit će predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Sadržajem liste će se omogućiti osiguravanje ravnomjernije etničke, kvalifikacione, spolne i starosne zastupljenosti, kao i zastupljenosti članstva SDA iz inostranstva.

- Otvorili smo kvote za žene, kvote za mlade. Oborili smo donju starosnu granicu na 33 godine i uveli smo kvotu za nebošnjake, koji će biti prisutni u svim strukturama na svim nivoima. Mislim da bi sve stranke u ovoj državi trebale krenuti u tom smjeru. Stranke trebaju ličiti na državu BiH - rekao je Izetbegović nakon što je 14. septembra ponovo izabran za predsjednika SDA.

Na dnevnom redu sjednice Glavnog odbora naći će se i Plan izbornih aktivnosti za izbor organa kantonalnih, regionalnih, gradskih i općinskih organizacija SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.