open-navfaktor-logo
search
Temelj politike
Scholz pozvao na proširenje Evropske unije: To je situacija u kojoj svi dobijamo
Njemački kancelar Olaf Scholz u subotu je pozvao na proširenje Evropske unije, rekavši okupljenim evropskim socijaldemokratima da će EU tako moći ostvariti više utjecaja u globalnim pitanjima.
15.10.2022. u 17:10
get url
text

Scholz je, otkako je preuzeo kancelarsku funkciju, jednim od temelja svoje vanjske politike učinio pitanje proširenja Evropske unije na balkanske i druge zemlje. To je pitanje postalo hitnije zbog ruske invazije na Ukrajinu, koja je kandidatkinja za članstvo u Uniji postala početkom ovog ljeta.

- Evropska unija s 27, 30, 36 država, tada s više od 500 milijuna slobodnih i jednakih građana, može imati još veću težinu u svijetu - rekao je Scholz na kongresu Stranke europskih socijalista u Berlinu.

VEZANI TEKST - Ovo je osam uvjeta koje BiH mora ispuniti za kandidatski status, nema Izbornog zakona

Unija trenutno ima 27 država članica.

- Predan sam proširenju EU-a. To da se Unija nastavi širiti prema istoku jest situacija u kojoj svi mi dobijamo - rekao je Scholz, prenosi HRT.

Naime, Evropska komisija prošle sedmice je donijela odlukuda preporuči Vijeću EU dodijeljivanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji za Bosnu i Hercegovinu. Vijeće Evropske unije konačnu odluku će donijeti u decembru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.