open-navfaktor-logo
search
Energentska kriza
Scholz: Povećana upotreba uglja i nafte u Njemačkoj bit će privremena
Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je da je odluka Njemačke da ponovno aktivira elektrane na ugalj i naftu da bi se ublažila nestašica energije zbog rata u Ukrajini samo privremena i da je njegova vlada i dalje spremna učiniti "sve" u borbi protiv klimatske krize.
16.07.2022. u 13:59
get url
text

VEZANI TEKST - Njemačka će prestati kupovati ruski ugalj 1. augusta, a naftu 31. decembra

U subotnjoj videoporuci Scholz je izrazio žaljenje zbog odluke Njemačke da aktivira 16 neaktivnih elektrana na fosilna goriva i produži radnu dozvolu za još 11 elektrana zbog straha od daljih smanjenja snabdijevanja gasom iz Rusije.

- Gorka je činjenica da zbog brutalnog napada Rusije na Ukrajinu sada moramo privremeno koristiti neke elektrane koje smo već bili izbacili iz pogona. Ali to je samo na kratko, rekao je on.

 

Scholz je naglasio da Njemačka ostaje predana okončanju emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte do 2045. godine, u najkraćem periodu od bilo koje velike industrijalizovane nacije, podsjećajući na nedavni paket mjera koje je odobrio parlament za podsticanje uvođenja obnovljive energije.

- Želimo učiniti sve što možemo u borbi protiv klimatske krize, rekao je njemački kancelar.

Ekolozi tvrde da vlada može učiniti mnogo više, uključujući nametanje opšteg ograničenja brzine i ograničavanje domaćih letova radi uštede goriva. Borci protiv klimatskih promjena nedavno su blokirali glavne ceste u i oko Berlina protestujući protiv planova za nove naftne i gasne projekte u Sjevernom moru.

Scholz i ministar energetike zemlje Robert Habeck odbacili su produženje radnog vijeka za tri preostale njemačke nuklearne elektrane nakon ove godine, tvrdeći da to ne bi riješilo njemačke energetske potrebe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.