open-navfaktor-logo
search
Berlin
Scholz od Kurtija zatražio konstruktivnost u dijalogu sa Srbijom
Kancelar Njemačke Olaf Scholz zatražio je od kosovskog premijera Albina Kurtija, s kojim se sastao danas u Berlinu, konstruktivnost u dijalogu sa Srbijom.
04.05.2022. u 19:01
get url
text

Nakon sastanka s Kurtijem u Berlinu, Scholz je na zajedničkoj konferenciji za novinare kazao da je budućnost svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji te da tu spada i Kosovo čije međunarodno priznanje Njemačka podržava.

Scholz je kazao da je, u vrijeme kada se vodi rat u Ukrajini, važno da se na Zapadnom Balkanu riješe problemi.

- Uvjeren sam da je, upravo u ovakvom vremenu, kada se u jednom regionu blizu nas vodi brutalan rat, od ključne važnosti da obje zemlje riješe konflikt korak po korak. Time će one pružiti doprinos miru i stabilnosti Zapadnog Balkana, ali i cijele Evrope - kazao je Scholz.

On je rekao da je cilj dijaloga stabilan sveobuhvatan sporazum Kosova i Srbije, koji bi objema zemljama otvorio perspektivu EU-a.

- Ohrabrio sam Kurtija za konstruktivnu saradnju u pregovorima. Govorimo o sporazumu od koga će koristi imati ljudi u objema zemljama i Zapadni Balkan u cjelini - kazao je Scholz.

Poručio je da je najbolji preduvjet za strane investicije i perspektivu mladih stabilnost. Kako je kazao, Njemačka je najveći bilateralni investitor na Kosovu. Pohvalio je korjenite reforme, posebno u oblasti vladavine prava i borbi protiv korupcije, koje na Kosovu sprovodi Vlada Albina Kurtija, ocijenivši da se to ne postiže tokom noći.

Njemački kancelar je kazao da njegova zemlja snažno podržava liberalizaciju viza kosovskim građanima. Podsjetio je da se Njemačka zalaže za saradnju zemalja regiona u okviru Berlinskog procesa te je dodao da je aktuelno najznačajniji proces na kome se mora raditi, izgradnja zajedničkog regionalnog tržišta.

Kosovski premijer Kurti je ocijenio da je Njemačka prijateljska zemlja i strateški saveznik Kosova. On je istakao da je uloga Njemačke kao evropske i svjetske sile jako važna za Kosovo. Kazao je da nezavisnost Kosova treba da prizna što više država, uključujući i pet zemalja EU-a koje to još nisu učinile.

Kada je riječ o dijalogu sa Srbijom, Kurti je kazao da je važna jednakost strana i ravnopravno tretiranje u tom procesu, dok je priznavanje dokumenata suštinsko za primjenu bilo kog sporazuma koji se postigne.

- U vezi dijaloga sa Srbijom, obavijestio sam kancelara da je Kosovo proaktivno i konstruktivno u dijalogu te da donosi i prijedloge koji su na liniji evropskih vrijednosti. Dijalog treba da bude koncentrisan na recipročno priznanje, dakle ne na recipročno priznanje na kraju dugog procesa, nego kao dijalog o sporazumu s recipročnim priznanjem u sredini - kazao je Kurti.

Kurti je kazao da je od kancelara Scholza tražio da "pogura" proces liberalizacije viza za Kosovo, jer je prošlo četiri godine od kada je Evropska komisija po drugi put preporučila liberalizaciju viza, konstatujući da je Kosovo sve svoje obaveze ispunilo.

Kurti je naglasio da Kosovo računa na pomoć Njemačke u narednim koracima koje će preduzeti, a to su zahtjevi za učlanjenje u Evropsko vijeće i u NATO Partnerstvo za mir.

- Mi potpuno podržavamo Berlinski proces, koji ne može ništa drugo zamijeniti, zato ne podržavamo druge paralelne institucije - kazao je Kurti, aludirajući na inicijativu "Otvoreni Balkan", kojoj se Kosovo nije pridružilo.

Kurti je istakao da se Kosovo pridružilo sankcijama EU nad Rusijom te da je u skladu sa svojim mogućnostima ponudilo pomoć Ukrajini.

Na poziv njemačkog kancelara u Berlinu boravi i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i specijalni izaslanik EU-a za dijalog Miroslav Lajčak. Lajčak će večeras s Kurtijem i Vučićem imati zajednički neformalni sastanak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.