On je u intervjuu za ARD rekao da isporuka borbenih aviona Kijevu zapravo nije centralno pitanje i da prije svega treba dalje razvijati podršku za Ukrajinu širom svijeta.

- Pozvali smo mnoge zemlje s kojima želimo da razgovaramo konkretno i ne samo o tome, već i o našoj zajedničkoj perspektivi daljeg razvoja svijeta - rekao je Scholz, prenosi DW.

O ulozi Njemačke u vezi sa podrškom Ukrajini, Scholz je rekao da "Njemačka čini ono što je u njenoj moći".

Kako navodi DW, to uključuje vazdušnu odbranu i tenkove. Ova vrsta pomoći je Ukrajini potrebna za protivofanzivu planiranu za rano ljeto.

"Zajednički cilj ostaje sprečavanje eskalacije u rat između Rusije i NATO. Kao njemački kancelar to sam dužan građankama i građanima naše zemlje, ali to su svojim građanima dužni i prijateljski državnici", naglasio je Scholz.

VEZANI TEKST - Prigožin objavio da je preuzeo kontrolu nad Bahmutom, Ukrajina kaže da to nije istina

Scholz je pohvalio rezultate samita G7 u Hirošimi.

Odluke koje su tamo donijete su "vrlo dobre i jasno posvećene boljem svijetu", rekao je Scholz i dodao da zemlje članice G7, kao ekonomski snažne demokratije, nisu jedine zemlje koje se pitaju u svijetu.

Scholz je istakao potrebu da Njemačka i Evropa diverzifikuju svoju ekonomiju kako bi postale nezavisnije.

- Prošlo je vrijeme kada smo sve mogli dobiti najjeftinije, kada smo imali samo jednog dobavljača ili se fokusirali na jednu ili dvije zemlje. Međutim, proces koji je za to neophodan trajat će mnogo godina - rekao je njemački kancelar.