open-navfaktor-logo
search
Uvoz energenata
Scholz: Evropa trenutno ne može bez ruskog plina i nafte
Uvoz energenata iz Rusije je ključan za svakodnevni život evropskih građana, a opskrba kontinenta ne može biti osigurana na drugi način u ovom trenutku, rekao je u ponedjeljak njemački kancelar Olaf Scholz.
07.03.2022. u 16:47
get url
text

Dok se u SAD-u i EU raspravlja o sankcijama na ruske energente, kao odgovor na invaziju Ukrajine, "opskrba Evrope energijom za grijanje, kretanje, struju i industriju ne može se u ovom trenutku garantirati na drugi način", navedeno je u pisanoj izjavi kancelara.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u nedjelju da Sjedinjene Države i evropski partneri razmatraju zabranu uvoza ruske nafte, naglašavajući ipak važnost stabilne globalne nabavke nafte.

- U vrlo smo aktivnim razgovorima s našim evropskim partnerima o zabrani uvoza ruske nafte u naše zemlje, naravno, uz istovremeno održavanje stabilne globalne opskrbe naftom – kazao je Blinken u intervjuu za NBC.

Strah od zapadnog embarga na rusku naftu ponovo je u ponedjeljak katapultirao cijene crnog zlata.

Evropa je "namjerno", kaže Scholz, isključila ruske energente iz prve salve sankcija protiv Moskve jer bi takva mjera destabilizirala tržišta i imala prejak utjecaj na evropske ekonomije.

Njemačka je među onim zemljama Evropske unije koje su snažno ovisne o uvozu plina, nafte i uglja iz Rusije, podsjetio je Scholz dodajući da Berlin radi na razvoju alternativa toj ruskoj energiji.

- Ali to se ne može postići od danas do sutra – naveo je.

Rusko nasilje u Ukrajini stvara pritisak na EU da uvede dodatne sankcije nad energetskim sektorom.

Oko 40 posto prirodnog plina koji se koristi u Evropi dolazi iz Rusije, kao i četvrtina nafte, piše BBC.

SAD i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski žele da Brisel u najmanju ruku uvede sankcije na uvoz nafte. S tim se slažu zemlje istoka Evrope, poput onih baltičkih, koje se osjećaju izložene ruskoj prijetnji. 

No druge države, poput Njemačke i Italije, strahuju od rasta cijene energenata. 

Francuskog čelnika Emmanuela Macrona uskoro čekaju predsjednički izbori pa strahuje od nepopularnih poteza kod stanovništva, koje će plaćati rast cijena. 

Stoga je Evropska unija dosad izbjegla razgovor o energetskim sankcijama. Umjesto toga ponovila je plan o što bržoj tranziciji s energetske ovisnosti o Rusiji, pronalasku alternativnih dobavljača i radu na održivim izvorima energije, dodaje BBC.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.