open-navfaktor-logo
search
Objavljena
Schmidtova odluka o finansiranju izbora stupila na snagu, pojašnjeno kako će se osigurati novac
Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini objavio je odluku o finansiranju Općih izbora u Bosni i Hercegovini, zakazanih za 2. oktobar, koju je danas nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.
07.06.2022. u 17:58
get url
text

Schmidt je posegnuo za bonskim ovlastima s obzirom na to da za finansiranje zakazanih izbora nije osigurano dovoljno novca, te je naložio da će Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine dobiti iznos od 12,5 miliona KM koji je inicijalno određen za pripremu i organizovanje izbora.

Odluka stupa na snagu odmah nakon što bude objavljena na stranici OHR-a, što je i učinjeno u poslijepodnevnim satima.

Pojašnjeno je i na koji način će biti osigurana sredstva. 

VEZANI TEKST - Schmidt posegnuo za bonskim ovlastima: Naložio izdvajanje 12,5 miliona KM za izbore

- Organi nadležni za predlaganje Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine osigurat će da se iznos koji je u daljnjem tekstu naveden odrazi u prijedlogu Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine - dio je odluke.

Odluka o o odobravanju raspodjele sredstava u svrhu pokrića rashoda za Opće izbore u Bosni i Hercegovini 2022. godine ima sedam članova. 

U prvom članu navodi se da se odobrava raspodjela i korištenje 12.528.000 KM za pokriće rashoda Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine za održavanje Općih izbora 2022.

- Sredstva iz člana 1. ove odluke obezbjeđuju se bez obzira na izvor prihoda, uključujući, ali ne ograničavajući se na prenesene viškove prihoda iznad rashoda iz prethodnih fiskalnih godina ili bilo koji drugi izvor. Radi izbjegavanja sumnje, ovlašćuje se Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine da izvrši prenos sredstava naplaćenih kao naknada za izdate dozvole za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema - stoji u odluci.

Nadalje se navodi da CIK BiH sastavlja izvještaje o utrošku sredstava, u okviru svog redovnog izvještavanja u rokovima propisanim Zakonom o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine. 

- Sredstva odobrena ovom Odlukom ući će u Zakon o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine odgovorno je za neposrednu provedbu ove odluke.

Osim toga, smatra se da je svaki administrativni korak koji je potreban ili poduzet prema važećim zakonima Bosne i Hercegovine u cilju provedbe ove odluke učinjen i poduzet u ispravnom i odgovarajućem obliku. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će odmah započeti svoje aktivnosti kako bi omogućila pravovremeno održavanje Općih izbora 2022. godine - piše u odluci.

NJome se, u članu šest, stavlja van snage prethodna odluka koju je donijelo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, a kojom se odobrava privremeno korištenje dijela sredstava naplaćenih za izdate dozvole za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema. Radi se o 9,7 miliona KM, koji su bili nedovoljni.

- Odluka stupa na snagu danom objavljivanja na web stranici Ureda visokog predstavnika i bez odlaganja se objavljuje u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine - navedeno je na kraju.

Odluku možete pročitati ovdje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.