open-navfaktor-logo
search
Provedba izbora
Schmidt traži da CIK do 2. novembra donese novo uputstvo o popuni Doma naroda FBiH
Bit će formiran pravni tim Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i pravni tim Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine koji će zajedno analizirati i predložiti rješenje o novom načinu popune Doma naroda Parlamenta FBiH, odnosno koliko iz kojeg kantona ide pripadnika konstitutivnih naroda i iz reda ostalih.
13.10.2022. u 11:45
get url
text
Christian Schmidt s članovima CIK-a

Kazao je ovo Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH, nakon što su članovi CIK-a u srijedu razgovarali sa Schmidtom.

VEZANI TEKST - Kritike iz CIK-a na Schmidtove izmjene Izbornog zakona, uputstvo o popuni Doma naroda FBiH više ne važi

Jedna od tema sastanka je bila upravo provedba posrednih izbora za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Problem je nastao kada je visoki predstavnik u izbornoj noći 2. oktobra nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH kojim je, između ostalog, povećan broj delegata po klubovima u Domu naroda Parlamenta FBiH, ali nije utvrdio na koji način će se sada vršiti popuna Doma naroda.

Dosad su klubovi konstitutivnih naroda imali po 17 delegata i bilo je sedam iz reda ostalih, a sada imaju po 23 delegata i 11 iz reda ostalih. Način popune Doma naroda rađen je po uputstvu koje je donio CIK 2018. Međutim, ovo uputstvo više nije valjano, a Schmidt nije precizirao način popune.

To je izazvalo i kritike koje su članovi CIK-a iznijeli na sjednici 7. oktobra. Tada je rečeno i da su inicirali da u kontaktima sa OHR-om dobiju dodatna pojašnjenja i instrukcije.

- Dogovorili smo neke korake na sastanku u srijedu. Bit će formiran stručni tim, njegov pravni i naš pravni tim, i oni će vidjeti, analizirati i predložiti rješenje CIK-u – rekao je Arnautović.

VEZANI TEKST - Kako Čovićev portal zna ono što ni CIK ne zna?

O nekim konkretnijim uputama nije mogao govoriti.

Većinsko mišljenje u CIK-u je da je Schmidt to trebao riješiti zakonom i da nije kasno da to učini. No teško da će se to desiti.

Prema informacijama, Schmidt je tražio da CIK do 2. novembra donese novo uputstvo o načinu popune Doma naroda Parlamenta FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.