open-navfaktor-logo
search
Visoki predstavnik
Schmidt saslušan pred Britanskim parlamentom: Volio bih da sam poput Ashdowna
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas je tokom saslušanja pred Komitetom za vanjske poslove parlamenta Velike Britanije, govoreći u vezi sankcionisanja političara iz entiteta Republika Srpska koji su na crnim listama, kazao kako se više zalaže za "finansijsko uvjetovanje RS-a" i da u vezi sa tim "EU i Njemačka su blokirali neki novac i sada razgovaramo sa MMF-om i drugima da vidimo šta oni mogu uraditi".
30.01.2023. u 18:07
get url
text

VEZANI TEKST - Christian Schmidt upravlja njemačkom organizacijom koja godinama finansira projekte HDZ-a BiH!

Schmidt je na početku svoga svjedočenja kazao kako mu je drago što su se stvari pokrenule u Bosni i Hercegovini što nije bio slučaj prethodnih godina zbog, kako je istakao, blokada predstavnika iz entiteta Republika Srpska. Sada su se ti predstavnici, dodao je, predvođeni entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom vratili u institucij

Na pitanje da li će koristiti Bonske ovlasti protiv političare iz RS-a, koji su u vlasti, a nalaze se na crnim listama SAD-a i Velike Britanije, Schmidt je odgovorio da bi volio da je ovo sada vrijeme Paddyja Ashdowna, kada je imao snažniju podršku međunarodne zajednice iza sebe.

- Ponekad bih volio da sam poput Ashdowna, on je radio u nekom drugom okruženju kada je bilo snažno prisustvo SFOR-a i imali smo međunarodnu policijsku strukturu. Ne bih to odbacio, ali još uvijek ne bih koristio Bonske ovlasti. Više bih razmišljao o finansijskom uvjetovanju. RS je jedan od siromašnijih dijelova BiH i treba novac i podršku. Očito da je Dodikova odluka da se nagradi Putina nas je malo navela na neki drugi pravac. EU i Njemačka su blokirali neki novac i sada razgovaramo sa MMF-om i drugima da vidimo šta oni mogu uraditi. To treba da ima dalekosežne posljedice, a ne samo da se ukloni jedna osoba. Za 9. januar smo u RS-u imali jednu paradu koja je bila prikaz srpskog identiteta, a to nije srpski entitet nego multietnički. 9. januar se veže za Karadžića i ono što je najavio 1991. godine - zaključio je visoki predstavnik u BiH.

- Kandidatski status BiH u EU je politička odluka, pregovori nisu započeti i ima dosta legislativnih promjena, ali vjerujemo da će donijeti pozitivne promjene, ljudi se boje rata nakon ukrajinske invazije i smatraju da je ovo garancija za sigurnost - rekao je Schmidt u obraćanju pred britanskim Odborom za vanjske poslove.

Spomenuo je izbore u BiH, kazavši da su održani "relativno sigurno i pravedno i da je došlo do saglasnosti oko koalicione platforme".

Britanski zastupnici su ga pitali o odlikovanju koje mu je dodijelila Hrvatska, Red Ante Starčevića, uz napomenu da su ga dobili i ratni zločinci osuđeni u Hagu te zašto nije vratio to odlikovanje. Zanimalo ih je i kako komentira kritike o tome da su nametnute izmjene Izbornog zakona BIH i Ustava FBiH išle naruku samo HDZ-u BiH. 

Pitali su ga i zašto je odabrao 2. oktobar, na što je on uzvratio da odbija svaku kritiku. 

- Dajte da budemo fer. Samo da vidimo šta sam ja uradio, a to je reforma Ustava - kazao je Schmidt.  

Također, britanske zastupnike je zanimalo i zašto je čekao od jula od oktobra da nametne izmjene. 

- Vidio sam sve nacrte. Ovo je bio konačan nacrt i donio odluku. Vijeće za provedbu mira je insistiralo da radim na pitanju funkcionalnosti Doma naroda. Sada imate veće mogućnosti - odgovorio je visoki predstavnik.  

Upitan "kako će deblokirati proces uspostave vlasti u FBiH", kategorično je poručio "da ga je on deblokirao".

Sljedeće pitanje odnosilo se na formiranje nove Vlade FBiH. 

- Nije na meni da odlučujem o formiranju Vlade FBiH. "Osmorka" ima većinu u Zastupničkom domu. U Domu naroda SDA je osigurala većinu sa koalicionim partnerima u Klubu Bošnjaka. Jedan je delegat umjesto sa "Osmorkom" krenuo sa SDA - bio je njegov odgovor. 

Na pitanje o ruskom utjecaju u BiH, Schmidt je govorio o uredu za regrutovanje u Beogradu, protiv kojeg je "predsjednik Vučić". Kazao je da su "9. januara imali paradu, a da se sljedeće godine ona neće održavati u ovom formatu". 

- SNSD, Milorad Dodik pokazuju mnogo veza sa Rusijom, uključujući i njega samog. Moja zabrinutost jeste da postoji određeni ruski utjecaj. Bio sam jasan da ako Wagner pokuša da odvede mlade ljude iz BiH u rat, to je na međunarodnoj zajednici da zaustavi - kazao je on. 

Na pitanje predsjedavajuće Komiteta zastupnice Alicia Kearns o ordenu koji mu je dodijelila Hrvatska, Red Ante Starčevića, te zašto ga nije vratio kada je imenovan za visokog predstavnika, uz napomenu da su ga dobili i ratni zločinci osuđeni u Hagu, Schmidt je rekao da je orden dobio prije mnogo godina.  

- I to kada sam bio član Bundestaga i kada sam se javno zalagao za nezavisnost Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. To nema veze ni sa čim - bio je kategoričan. 

Schmidt je rekao da postiji utjecaj Srbije i Hrvatske na situaciju u BiH. 

- Imate slučajeve miješanja u interne stvari Bosne i Hercegovine. To su zemlje potpisnice Dejtona. Imamo primjer u 2022. godini kada smo vidjeli mnogo miješanja predsjednika Hrvatske koji je došao u situaciju da povezuje članstvo Švedske i Finske u NATO-u sa izbornim zakonom u BiH. Drago mi je da Sabor nije slijedio tu ideju. Što se tiče Srbije, postoje veze sa državom. Ono što vidim jeste da ni Srbija ni Hrvatska nisu uradile ništa što bi se moglo ocijeniti kao neprihvatanje teritorijalnog integriteta BiH - stav je visokog predstavnika. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.