open-navfaktor-logo
search
Sjednica NSRS-a
Schmidt: Razgovarat ćemo o posljedicama, osnivanjem entitetskog VSTV-a krši se dogovor
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt oglasio se povodom dešavanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) na čijem je dnevnom redu prijedlog za osnivanje visokog sudskog i tužilačkog vijeća ovog entiteta.
08.02.2022. u 17:58
get url
text

- Uspostava jedinstvenog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) na državnom nivou bila je ključna reforma utemeljena na konsenzusu kako bi se pravosuđe BiH moderniziralo u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima, ojačao profesionalizam, transparentnost i efikasnost u okviru pravosuđa, te unaprijedilo nepristrasno, nezavisno i djelotvorno provođenje pravde u cijeloj zemlji - započeo je Schmidt.

On je podsjetio kako su država i oba entiteta u martu 2004. godine donijeli jednoglasnu odluku o uspostavi jedinstvenog VSTV-a za BiH.

- Ofanzivno usvajanje odluke o drugom tijelu, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske, predstavlja kršenje ovog sporazuma. Time se ugrožava utjecaj pravosuđa i primat koji ima vladavina prava.

Profesionalno pravosuđe, u kojem nema političkih pritisaka i utjecaja, ima ključnu ulogu za razvoj pravednog i demokratskog društva i prijeko je potrebno za ostvarenje težnji BiH da postane dio Evropske unije - kazao je visoki predstavnik.

On će, kako kaže, o ovom pitanju i njegovim posljedicama razgovarati sa ambasadorima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.