open-navfaktor-logo
search
Jasna poruka
Schmidt pozvao NSRS da ne ide u opasan i nepotreban rizik po živote i dobrobit svih građana BiH
Visoki predstavnik Christian Schmidt izričito naglašava da "Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a" predstavlja ozbiljno osporavanje nadležnosti i nesmetanog funkcioniranja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.
20.10.2021. u 16:21
get url
text

Prema Ustavu BiH, entiteti su dužni u potpunosti poštivati ​​Ustav i odluke državnih institucija, poput Zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima BiH.

- Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je jedina institucija u BiH koja je ovlaštena, sposobna i opremljena da osigura da lijekovi i medicinski uređaji koji su u upotrebi u BiH budu sigurni, kvalitetni i efikasni. To je ujedno i jedina takva agencija koja je osnovana i radi u skladu sa EU Acquis, kao uvjet za BiH u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Svako poništavanje ove reforme direktno je usmjereno protiv zaštite javnog zdravlja, a time i opasan i nepotreban rizik po živote i dobrobit svih građana BiH - poručeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik poziva svakog pojedinačnog predstavnika u Narodnoj skupštini RS-a da ispoštuje svoje obaveze u skladu sa Ustavom BiH, pokaže odgovornost prema javnom zdravlju i dobrobiti građana i da ne idu u usvajanje Prijedloga zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.