open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara
Schmidt pisao Tegeltiji zbog privremenog finansiranja, i Turković ga pozvala da hitno zakaže sjednicu
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt uputio je pismo Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, u kojem je pozvao na održavanje sjednice Vijeća ministara kako bi bila usvojena odluka o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine.
27.09.2021. u 19:11
get url
text

Kako nam je nezvanično potvrđeno, pismo, u kojem Schmidt ohrabruje na ovo i podsjeća na ustavnu obavezu da bude usvojena odluka o privremenom finansiranju ako BiH nema usvojen budžet, upućeno je i zamjenicima predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi i Biseri Turković.

Aktuelna odluka o privremenom finansiranju istječe 30. septembra, a da bi bilo osigurano daljnje finansiranje i rad institucija BiH, neophodno je da Vijeće ministara BiH usvoji novu odluku koja će važiti za period od oktobra do kraja godine. No problem je što Tegeltija (SNSD) ne zakazuje sjednicu s obzirom na to da su stranke iz RS-a odlučile bojkotovati rad institucija države. Treba napomenuti i da bez ministara iz RS-a ne može biti donesena nikakva odluka.

Istovremeno, BiH još nema ni usvojen budžet za ovu godinu, i nije ga moguće ni usvojiti dok se parlamentarci iz RS-a ne vrate u parlamentarne klupe.

I Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, pozvala je danas Tegeltiju da hitno zakaže sjednicu Vijeća ministara BiH.

- Uvjerena sam da ste svjesni kako Vijeća ministara Bosne i Hercegovine krši i zakonsku obavezu da, u situaciji kada nije usvojen budžet, osigura funkcioniranje institucija usvajanjem Odluke o privremenom finansiranju institucija BiH. Stoga vas pozivam da bez odlaganja održimo odgođenu sjednicu, usvojimo predmetnu odluku i nastavimo rad na svim drugim pitanjima od interesa za građane. Duboko vjerujem u vaše razumijevanje da politički razlozi, ma kakvi oni bili, ne mogu biti opravdanje za prestanak rada u interesu svih građana. Institucije BiH su mjesto gdje se trebaju rješavati problemi, u skladu sa zakonom i ustavom, a na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma – napisala je Turković.

Zorana Tegeltiju nismo uspjeli dobiti na telefon.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.