Tokom sastanaka sa visokorangiranim zvaničnicima State Departmenta i Vijeća za nacionalnu sigurnost, uključujući i savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana, savjetnika State Departmenta Dereka Cholleta i podsekretarku State Departmenta Victoriju Nuland, visoki predstavnik je govorio o izazovima uzrokovanim trenutnom blokadom političkih i institucionalnih procesa na državnom nivou, kao i neodgovornim avanturističkim inicijativama koje dolaze od rukovodstva RS.

- Puno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavno-pravnog okvira BiH, očuvanje institucionalne funkcionalnosti, kao i jačanje institucionalnih kapaciteta su glavna pitanja na koje se fokusira međunarodna zajednica u BiH. Spriječiti poništavanje rezultata postignutih tokom proteklih 26 godina je ključni prioritet. Uspješan odgovor na trenutne izazove pružit će BiH priliku da napreduje na putu ka EU, što podrazumijeva i ispunjavanje ciljeva i uvjeta za okončanje međunarodne supervizije - rekao je Schmidt.

Tokom posjete Washingtonu, visoki predstavnik se sastao i sa šeficom Misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Alinom Iancu, te prisustvovao okruglom stolu pod nazivom "Bosna i Hercegovina i stabilnost na zapadnom Balkanu" u organizaciji Instituta Hudson i Fondacije Hanns-Seidel, saopćeno je iz iz Ureda visokog predstavnika.