open-navfaktor-logo
search
Visoki predstavnik
Schmidt o opsadi Sarajeva: Situaciju poput one od prije 30 godina međunarodna zajednica bi u začetku ugušila
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavio je danas u Sarajevu da bi situaciju poput one koja se desila prije 30 godina, kada je počela opsada Sarajevu, međunarodna zajednica odmah u začetku ugušila.
05.04.2022. u 15:32
get url
text

On je prije početka sastanka s mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom izjavio da posjeta šefa mađarske diplomatije potvrđuje da je međunarodna zajednica svjesna značaja BiH za stabilnost regiona.

- Zbog toga danas, na 30. godišnjicu od početka opsade Sarajeva, imamo jasnu poruku: Upravo danas, i u ovom trenutku, kada se međunarodno pravo krši na granici Evropske unije i kada Rusija vodi nemilosrdan agresorski rat, kada se očito čine ratni zločini, moramo jasno pokazati da vjerujemo u pravila, u neprikosnovenost ljudskih prava i međunarodnih sporazuma - rekao je Schmidt.

Izjavio je da je uspjeh Dejtonskog sporazuma to što su godine nakon njega donijele mir za BiH.

- Međutim, put prije Dejtona je bio predug i koštao je mnogo nedužnih života. Mogu reći da sam garant da se to neće još jednom dogoditi. Ne kažem ovo zato što se plašim da je mir u opasnosti, već kao poruku svim onim ludim koji misle da se mogu igrati neprikosnovenošću ljudi - poručio je visoki predstavnik te se zahvalio međunarodnoj zajednici, Evropskoj uniji i članicama NATO-a što takođe učestvuju u tome.

Zahvalio se svim vojnicima EUFOR-a, uključujući i 200 mađarskih, koji daju svoj doprinos miru u BiH.

- Neka niko ne počinje da ovdje generiše bilo kakvu nesigurnost. Situaciju, poput one koja se desila prije 30 godina, međunarodna zajednica bi odmah u začetku ugušila. Ali, put od Dejtona do Brisela ćemo nastaviti zajedno - poručio je Schmidt.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.