open-navfaktor-logo
search
OHR
Schmidt: Neodgovorna retorika mora stati
Visoki predstavnik Christian Schmidt najoštrije osuđuje ratnohuškačku izjavu prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Bosne i Hercegovine i predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića, na stranačkom skupu u Hadžićima, 25. jula 2022. godine.
28.07.2022. u 14:21
get url
text

- Ratnohuškačke i zapaljive izjave, poput ove izjave gospodina Izetbegovića, opasne su i vraćaju na tragični sukob iz 1990-ih. One šire strah među svim građanima, povećavaju tenzije, te ni na koji način ne doprinose unapređenju saradnje, stabilnosti i pomirenja u BiH. Gospodin Izetbegović, zajedno sa ostalim političkim liderima, treba raditi na pronalaženju načina da najmlađe i najperspektivnije građane ove zemlje zadrži u BiH, umjesto da zagovara robote koji će ih zamijeniti - rekao je visoki predstavnik i dodao:

- U prošlosti smo imali priliku čuti daleko razumnije izjave, njima se treba vratiti!

Visoki predstavnik je naglasio da neodgovorna retorika mora stati, te je pozvao sve političke lidere i zvaničnike da svoje napore radije usmjere na zajednički cilj, a to je da BiH bude ugodan dom svim njenim građanima.

- Ovaj začarani krug akcije i reakcije – koji ilustrira i činjenica da je nakon izjave gospodina Izetbegovića promptno uslijedila još jedna neodgovorna izjava člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika – mora prestati! Ima puno važnijeg posla koji treba završiti - kazao je Schmidt, saopćio je OHR.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.