Svi hrišćani, kako je poručeno, iz ove večeri trebaju izaći radosni i sretni te ispunjeni samopouzdanjem zakoračiti u novu godinu.

- Zahvalan sam na pozivu i smatram da ono što se desilo nedavno u Sabornoj crkvi, ne smije se ponoviti. Svaki vjernik bez obzira na opredjeljenje ima pravo da vjeru praktikuje kako želi, u bogomoljama, i na to ga ne treba primoravati. Zbog toga su oni koji oštećuju crkve, džamije i sinagoge - oni koji štete miru - rekao je Schmidt.

FOTO: AA

Najavio je da će se odlučno dalje boriti za mir i bolji život u Bosni i Hercegovini.

- Svojim sredstvima doprinijet ću da oni koji oštećuju ne uspiju. Svima želim da 2023. bude godina mira i da se ono što se trenutno događa u Ukrajini, nigdje više ne dogodi, kao i da se tamo ne nastavi. Za Bosnu i Hercegovinu ovo je dan radosti. Zajedno idemo u pravcu evropskih integracija. Nakon slavlja treba zasukati rukave i raditi. Vjerujem da ćemo u narednom periodu raditi ono što trebamo. Političari ljudima trebaju pružiti ono što od njih očekuju. U svakom slučaju ljudi u Bosni i Hercegovini bez obzira na religiju mogu računati na mene - izjavio je Schmidt.

U istoj crkvi u ponoć će se služiti liturgija, na kojoj se očekuje veliki broj vjernika iz cijele Hercegovine.