- Gospodin Željko Komšić je hrvatski predstavnik u državnom Predsjedništvu ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati. Koliko je sistem kompliciran pokazuje i činjenica da je predstavnik Hrvata Dragan Čović izgubio u sučeljavanju s Komšićem - rekao je Schmidt na skupu pod nazivom "Euroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine" koji je u organizaciji Njemačko-atlantskog društva održan u mjestu Neustadt an der Aich.

On je rekao kako se hrvatski dio stanovništva, koji je, kako je istaknuo, dodatno smanjen iseljavanjem, osjeća nedovoljno predstavljenim u "kompliciranim državnim strukturama". Ukazao je i na potrebe promjene izbornog zakona.

- Hrvatima se mora dati mogućnost da se osjećaju zastupljenima, a ne da sve skupa završi recimo nekim oblikom bojkotiranja izbora - rekao je Schmidt ukazujući na opće izbore u oktobru sljedeće godine.

- Sada se postavlja pitanje kako organizirati izborno pravo tako da se država ne podijeli na tri entiteta. Kada bi se to dogodilo teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine bi bio snažno doveden u pitanje - rekao je Schmidt

Schmidt je također ukazao na to kako je od snažnog iseljavanja najviše pogođen hrvatski dio stanovništva Bosne i Hercegovine.

- Nažalost moramo zaključiti da udio Hrvata od 15 do 17 posto u broju stanovnika u Bosni i Hercegovini već odavno ne odgovara stvarnosti - rekao je Schmidt.