open-navfaktor-logo
search
Visoki predstavnik
Schmidt: Iznenađen sam izjavama iz susjedstva, u Banjoj Luci znaju da držim datu riječ, ali i da budem neprijatan
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, njemački diplomata Christian Schmidt obratio se javnosti nakon svojih jučerašnjih odluka o finansiranju izbora.
08.06.2022. u 14:44
get url
text

VEZANI TEKST - Schmidtova odluka o finansiranju izbora stupila na snagu, pojašnjeno kako će se osigurati novac

- Međunarodna zajednica je jedinstvena i neće dozvoliti da bude uvedena u nekakve igrice. Nije se poštovao zakonski rok o osiguranju novca. Malo sam iznenađen da čak državnici iz susjednih zemalja na koji način komentarišu moju odluku. Radovao bih se kada bi svi državnici zalažu za slobodne izbore. Šteta je i tužno da nismo postigli dogovor o izmjenama Izbornog zakona.

Želim ohrabriti političke aktere da se okupe oko onih tačaka koje su razmatrane tokom pregovora u Neumu i Sarajevu. Moramo imati izbalansiranu situaciju nakon izbora, možda i prije, optimista sam. Nedeskriminiranje konstitutivnih naroda, ali ostalih, to je važno - kazao je Schmidt.

Podsjetio je da je u ponedjeljak Vijeće ministara BiH nakon niza trzavica odlučilo osigurati sredstva za izbore, ali ne u okviru koji je Centralna izborna komisija (CIK), nadležna za provođenje izbora, zatražila.

- To nije trebala ni biti tema o kojoj se razgovara nego se to mora učiniti i zato je bilo vrijeme da se nešto učini - dodao je Schmidt, najavljujući da će međunarodna zajednica nastaviti koristiti instrumente na raspolaganju kako slučajevi korupcije i neodgovornog ponašanje ne bi prošli neprijemijećeno.

VEZANI TEKST - Schmidt posegnuo za bonskim ovlastima: Naložio izdvajanje 12,5 miliona KM za izbore

- Imamo mnoge instrumente kojima možemo djelovati kada su u pitanju slučajevi korupcije, neodgovornog političkog ponašanja i destruktivnog manevra, počev od sankcija do uvjetovanja ili neisplaćivanja podsticajnih sredstava. Primjećujem da glupe ideje institucija Republike Srpske idu u racionalnom pravcu kada su u pitanju jednostrani pokušaji formiranja agencije za lijekove ili entitetskog visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Također, to se tiče i statusa državne imovine. U Banjoj Luci znaju da držim datu riječ, ali i znam i da budem neprijatan - istakao je on.

Najavio da bi snage EUFOR-a trebale ostati u BiH i nakon novembra kada im ističe mandat, te da očekuje da će u bazi međunarodnih snaga u Butmiru uskoro biti i njemačka zastava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.