open-navfaktor-logo
search
Protesti u Sarajevu
Schmidt izašao pred demonstrante ispred OHR-a, poručili mu da ne radi ništa i da ne koristi ovlasti
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt obratio se danas okupljenim građanima ispred OHR-a u Sarajevu.  
10.01.2022. u 13:35
get url
text

Više stotina građana okupljeno je danas ispred zgrade OHR-a.

Tokom obraćanja visokog predstavnika okupljeni su nadjačavali govor Schmidta skandiranjem "sankcije". Schmidt je pokušavao smiriti situaciju.

- Ne može biti da doživljavamo isto što smo doživjeli prije trideset godina, prije svega želimo mir u ovoj zemlji - poručio je okupljenima visoki predstavnik.

Shmidt je potom pozvao predstavnike među demonstrantima da uđu u zgradu OHR-a i razgovaraju s njima kako bi zajednički pronašli rješenje.

- Potrebni su razgovori i diskusije politički i društveni u cijeloj BiH. Ovo jesu teška vremena i ja tražim podršku za vašu zemlju i za nas. Znam šta se desilo ovdje, u ovom gradu, u ovoj zemlji. Znam šta se desilo u Srebrenici. Kako je moguće da se na ovaj način diskutuje o zakonu koji je Inzko donio, kao što se ovdje događa. Nikada neću prihvatiti ako neko postavi pitanje integriteta BiH - poručio je Schmidt dok mu je neko od prisutnih dobacio da ništa ne radi i da efikasnije treba koristiti svoje ovlasti.

{$galerijaFotografija}

Stotine građana okupili su se ispred zgrade Ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) u Sarajevu izražavajući na ovaj način nezadovoljstvo aktuelnom političkom situacijom u zemlji.

Okupljeni u Sarajevu su nosili i transparente na kojima je pisalo: "Koncept etničkih teritorija, nagrada za genocid i etničko čišćenje", "Genocid ne smije biti osnova nove karte Evrope", "Negiranje genocida nije sloboda govora", "Hoćemo u Evropu, nećemo u Rusiju".

Organizatori su naveli da će danas uručiti zahtjeve koje su pripremili danas okupljeni građani u Sarajevu, ali i one koji su napisali bh. građani koji jučer i danas protestuju širom svijeta.

Među zahtjevima grupe građana "Restart" je da građani zahtijevaju odlučne mjere Ujedinjenih nacija, NATO saveza i Evropske unije u očuvanju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Protesti ispred OHR-a
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.