open-navfaktor-logo
search
Visoki predstavnik
Schmidt: Dodik se gubi u vlastitoj priči, zabrinut sam za njega lično
Dodiku ne treba pridavati mnogo značaja. On je taj koji poziva ljude po svijetu, ne zovu oni njega, izjavio je Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, komentirajući pristup člana Predsjedništva Milorada Dodika kada je u pitanju stav Bosne i Hercegovine prema ratu u Ukrajini.
02.03.2022. u 20:47
get url
text

Schmidt je u razgovoru za N1 kazao da je Dodikov osnovni problem što se gubi u vlastitoj priči.

- Zabrinut sam za njega lično. Očito Dodik kao član Predsjedništva BiH ne ispunjava svoje dužnosti i obaveze. Ne može se naći zajednički jezik ako se jednostavno ne želi razgovarati sa drugima - rekao je Schmidt komentirajući današnju prekinutu Sjednicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Osvrnuo se i na rat u Ukrajini, kao i na stav Bosne i Hercegovine.

- Što se tiče Ukrajine, odnosno krize koju generiše Rusija i Putin, situacija je previše ozbiljna da se o njoj i njenim posljedicama ne bi razgovaralo u Bosni i Hercegovini. Ovo je vrlo čudno - konstatovao je visoki predstavnik u BiH.

VEZANI TEKST - Objavljen stenogram: Šta se dešavalo na sjednici Predsjedništva BiH

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, danas je nakon prekinute sjednice saopćio kako Dodik provodi ciljeve dogovorene s Rusijom, a Schmidt je u osvrtu na taj komentar rekao da Dodiku ne treba pridavati puno značaja.

- Ne treba davati preveliku težinu Dodikovom značaju. On je taj koji naziva ljude po svijetu, ne nazivaju oni njega. To je velika razlika. Preporučujem da se pročita ono što su čak i Nacionalno-sigurnosno vijeće Srbije i Vučić na tu temu rekli. Naime, stoji da je to invazija koja je u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Ta situacija nema veze sa neutralnošću, treba voditi računa o činjenicama. Pratim šta izjavljuju članovi Predsjedništva BiH. Komšić i Džaferović su naglasili kako je stav BiH po ovom pitanju u potpunosti jasan – nema sjedenja na dvije stolice – takvo je međunarodno pravo i tačka - izričit je Christian Schmidt u programu N1.

Upitan o tome da li prethodna izjava znači da je Milorad Dodik više proruski nastrojen nego Aleksandar Vučić, te šta će se desiti ukoliko ovaj član Predsjedništva BiH nastavi sa ovakvim izjavama, Schmidt navodi šta je to kod Dodika uočio kao poseban problem.

- Da li je proruski ili šta god da jeste – on se gubi u vlastitoj priči. To je problem, ustvari, kod njega - rekao je kratko Schmidt.

Na pitanje o tome da li BiH mora jasno osuditi rusku invaziju i uvesti sankcije, Schmidt odgovara kako bismo trebali slijediti Evropsku uniju.

- Naravno da Bosna i Hercegovina ima određenu oblast gdje se može razmisliti šta hoćemo, a šta nećemo uraditi. Ipak, unaprijed se mora znati i o čemu se priča – a ovdje pričamo o agresorskom ratu. Pričamo o napadu kojeg je Rusija poduzela protiv svoje ukrajinske braće, na brutalan način. Tu svako, a naročito oni koji se smatraju povezanim i sa ukrajinskim stanovništvom i sa Rusima treba reći da to nije uredu. Naravno, to bismo trebali uraditi zajedno sa Evropskom unijom – to je korak kojeg dalje trebamo slijediti - naveo je Christian Schmidt.

Istakao je svoj stav da Ukrajina nije i neće biti pojedinačan slučaj.

- Kada poslušam šta je Sergej Lavrov jučer rekao u Ženevi, a naime, pala je riječ o bivšem Sovjetskom savezu – tada mi postaje jasno da Ukrajina nije pojedinačan slučaj. Mora se jasno vidjeti da se ovdje radi o agresiji, ali i povratku novog-starog poretka. Iako BiH nikada nije bila član Sovjetskog saveza, sve zemlje u ovoj regiji moraju biti sigurne da neće biti dovedene u tešku situaciju. Problem kod Dodika jeste – boravak pet minuta na sjednici Predsjedništva BiH slabi zemlju – a ona sada mora biti sasvim odlučna i jasna - rekao je Schmidt.

Podcrto je da BiH nije u opasnosti, te da njoj trenutno niko ne prijeti. Ipak, dodao je, svaki mudar političar sada mora razmisliti šta će uraditi za svoju zemlju i šta je dužan svome stanovništvu, te da upravo to u BiH nedostaje.

Za sve koji koče napredak BiH na putu ka Evropskoj uniji, Schmidt je poručio da je ključ u njegovim rukama. Istakao je da će biti neprijatan ka onima koji nastave BiH udaljavati od napretka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.