open-navfaktor-logo
search
Sjednica PIC-a
Schmidt: BiH ima historijsku šansu, pružit ćemo podršku na putu ka EU
Visoki predstavnik Christian Schmidt saopćio je danas javnosti o čemu su to razgovarali politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira tokom dvodnevnog zasjedanja.
09.12.2022. u 13:32
get url
text

VEZANI TEKST - Pročitajte komunike PIC-a: Traži se usvajanje zakona o državnoj imovini, osuđuje secesionistička retorika u RS-u

- Naše rasprave tokom sastanka bile su u vezi s temom o kojoj dosta razmišljam. BiH ima historijsku šansu. Nakon održanih izbora i ohrabrujućeg napretka u formiranju insititucija vlasti. Kandidatski status bi mogao biti dobrodošao korak u tom pravcu. Odlučivat će Evropsko vijeće u Pragu sljedeće sedmice. Postoji očekivanje da institucije u BiH urade svoj dio posla, a to se prije svega odnosi na usvajanje zakona i formiranje vlasti. Status ne znači da će BiH automatski postati članica EU-a, ništa se značajno ne može desiti bez nekog napora. 

Usaglasili smo se da ćemo nastaviti da pružamo podršku BiH na njenom putu kako bi postala multietničko društvo. Nakon mnogo godina letargije stvari počinju da se mijenjaju. Dugo vremena se čeka da ova zemlja napravi korake ka stabilnoj i prosperitetnoj budućnosti. To će biti težak posao, zahtijevat će naporan rad. BiH bi trebala, a vjerujem da hoće postati dio evopske porodice država što je prije moguće. 

Političari se biraju da bi donosili odluke, da bi djelovali. Neki su poslije izbora pokazali da su spremni djelovati i to je dobar znak. Nadam se da su vremena blokada iza nas. Možete biti uvjereni da ću sa međunarodnom zajednicom doprinijeti dijalogu. Vrijeme za neuvjerljive političke manevre je prošlo. BiH mora pokazati da je sposobna provoditi reforme. To zahtijeva da djelujemo u interesu ove zemlje i da se poduzimanju aktivnosti na vladavini prava - kazao je Schmidt. 

On je poručio da nije vrijeme da se političari poigravaju sa biračima. 

- Pratimo komentare koje smo imali u proteklim sedmicama. Poručio bih svima da ovo vrijeme koje je dato Balkanu iskoriste da usvoje potrebne odluke. Uvjeren sam da ima puno odgovornih ljudi u ovoj zemlji koji to rade. Ovo će nam otvoriti put za stvarne održive reforme. Ima puno nedostataka, ali treba biti optimista. Vrlo često su neka zakonska rješenja ponuđena. Neophodno je da svako sa svoje strane da doprinos za razvoj ove zemlje. Fokusirat ćemo se na koordiniranje finansijske podrške Bosni i Hercegovini - rekao je visoki predstavnik. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.