open-navfaktor-logo
search
Europarlamentarac
Schieder kritikovao Schmidta: Prevaziđite etničke tenzije u BiH umjesto da ih cementirate
Šef delegacije SPO-a u Evropskom parlamentu i stručnjak za vanjsku politiku Andreas Schieder kritizirao je visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta zbog mogućeg nametanja izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH zbog čijeg teksta stižu oštre reakcije i stranaka i građana.
26.07.2022. u 18:17
get url
text
Andreas Schieder
Andreas Schieder

- Mjesecima se pokušavalo da se u Bosni i Hercegovini dođe do razumne reforme Izbornog zakona, a sve značajnije reforme blokirali su nacionalistički političari kao npr. Milorad Dodik i Dragan Čović. Sada visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu želi iskoristiti svoja ovlaštenja da progura izbornu reformu.

Međutim, ova reforma ne bi dovela do poboljšanja situacije u zemlji, već bi zacementirala etničku podjelu u zemlji. Prema njegovom nacrtu, predstavnicima etničke grupe koja čini manje od tri posto stanovništva u pojedinim kantonima više nije dozvoljeno da se kandiduju za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. To ne samo da bi bilo vrlo kontroverzno po ustavnom zakonu, već bi išlo na ruku zahtjevima nacionalista!

Bosni i Hercegovini su potrebni političari koji rade na neophodnim reformama u zemlji i koji premošćuju podjele umjesto da stvaraju dalje podjele. To zahtijeva reformu Izbornog zakona koja odgovara principu jednakih izbornih prava za sve - zaključio je Schieder.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.